Dags för solidaritet med SAC

2010-09-30 15:14:14
Den fackliga striden för sju sparkade städare på Berns hotas nu av en kampanj från media och politikeretablissemang som uppmanar polisen att kväsa SAC:s blockader. Detta är något som inte får stå obesvarat av övrig vänster och fackföreningsrörelse.

Offensiv berättade i förra veckan om hur Harald Ullman och ytterligare en känd socialdemokratisk PR-konsult under Almedagsveckan ställt upp på krogen Berns sida mot SAC och de sju sparkade papperslösa städare som syndikalisterna kämpar för.
Sedan dess har skam gått på torra land då Harald Ullman (S), som är vi­ce ordförande i City Polisnämnd i Stockholm, i en gemensam debattartikel i SvD den 27 juli tillsammans med moderaten Kristina Alvendal, som är Polisstyrelsens ordförande i Stockholms län, och Berns vd Yvon­ne Sörensen Björud, begärt att polisens samverkansgrupp mot organise- rad brottslighet ska ta itu med syndikalisterna.
”Sedan 2008 arbetar Rikskriminalpolisen, Säkerhetspolisen och Brottsförebyggande rådet samlat mot den organiserade brottsligheten. Arbetet styrs av Samverkansrådet mot organiserad brottslighet. I nio särskilda aktionsgrupper arbetar tvåhundra poli- ser med att bekämpa utpressning och trakasserier. Blockaderna mot arbetsplatser där motiven varit att tvinga till sig pengar bör tydligt falla under detta arbete. Vi kräver att Samverkansrådet utreder syndikalisternas agerande och att de samverkande myndigheterna a­gerar lika oavsett vilka förevändning­ar utpressarna har”, skriver de.

Att Harald Ullman, som socialdemokratisk ledamot av polisnämnden och maktspelare i Stockholms inners­ta S-kretsar, tillsammans med en av stadens mest ökända M-politiker (!) och Berns vd (!) jämställer syndikalisternas blockader mot Berns med den sorts hot om skadegörelse eller det våld som kriminella ligor använder sig av och ropar på polisens hjälp med att kväsa solidariteten med de papperslö­sa är ett hot mot all aktiv facklig kamp i framtiden.
Detta är något som enligt Rättvisepartiet Socialisterna inte får stå obesvarat av övrig vänster och fackföre- ningsrörelse, trots att Hotell- och Restauranganställdas förbund haft den dåliga smaken att solidarisera sig med arbetsgivaren mot de papperslösa. RS kräver därför Harald Ullmans avgång och uppmanar till stark uppslutning till stöd för de avskedade städarna och SAC:s blockadvakter vid Berns de närmaste helgerna.

Alla som av traditionellt organisationsegoistiska motiv tvekar att stödja SAC i denna strid bör uppmanas att se hur lätt Arbetarens chefredaktör Mattias Pettersson i sak skåpade ut Harald Ullman i SvT:s Gomorron Sverige.
Ullman, som till att börja med hävdade att konflikten gällde sju städare som aldrig har varit anställda av Berns och i övrigt uppmanade SAC att försöka stämma företaget inför Arbetsdomstolen, hade mycket svårt att värja sig för fakta om hur Berns i åratal har bollat samma personal mellan fyra olika bemanningsföretag.
Han tvingades till sist erkänna att han inte visste tillräckligt för att kun­na dementera städarnas anklagelser om svarta löner och usla arbetsvillkor och slutade med orden.
– Det här som du påstår är ingenting som jag kan belägga eller bekräf­ta. Jag tror att det i stort sett är fel- aktigt det du kommer med, och om det är som du säger är det fruktans­värt.

Faktum är att Berns och andra krogar verkligen beter sig fruktans­värt mot de papperslösa. Det är hög tid att väcka frågan i LO-facken och att till exempel LO-distriktet i Stockholm både av solidaritet och av ren självbevarelsedrift tar ställning för de sju städarna mot en polisaktion.

Arne Johansson
för Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!