Dags för uppror mot marknadshyror och bostadsspekulation

FN:s förra bostadsrapportör Raquel Rolnik under höstens besök i Husby, mellan husbyborna Mats Leander och Arne Johansson (Foto: Adolfo Ovalle).

av Arne Johansson // Offensiv

I Berlin har omfattande bostadsprotester pressat delstatsregeringen till att besluta om frysta hyror under fem år, hyrestak, vissa hyressänkningar och begränsade hyreshöjningar vid renoveringar. I Danmark införs ett “spekulationsstopp” som innebär att den som köper en fastighet inte får höja hyran efter renovering förrän efter fem år. 

Här i Sverige planerar istället Januariavtalets partier att öppna portarna på vid gavel för bostadsspekulationen i Sverige med marknadshyror i nyproduktionen.

Enligt konsultföretaget Rambölls senaste bedömningar 2018 skulle marknadshyror kunna öka hyrorna i Stockholm och Göteborg med 50 procent eller mer och i förorter som Husby och Rinkeby med 40 procent. 
Även i mindre städer som Helsingborg och Halmstad beräknades hyrorna höjas med 24 respektive 31 procent.
Med marknadshyror i nyproduktionen öppnas också dörren på vid gavel för den sorts marknadshyror bakvägen, via hyreshöjningar på uppåt 50 procent efter invändiga snabbrenoveringar av tomställda lägenheter, som några av världens största riskkapitalbolag redan har fått upp vittringen på. k

Enligt tidningen Hem & Hyra har fastighetsjätten Hembla på bara fem år mellan 2014 och 2018 niodubblat sin vinst före skatt per kvadratmeter medan Willhem nästan sjudubblat vinsten och Victoria Park fördubblat den. 

I till exempel Järvaorten Husby blev Stendörren (ägt av den Monaco-boende finansmannen Mikael Andersson och dennes finansbolag Kvalitena) år 2011 den femte privata fastighetsägaren i rad av de 1 528 lägenheter som såldes ut från det kommunala bolaget Svenska Bostäder redan på 1990-talet. 
”Seriösa och långsiktiga” hade de alla kallat sig, utan att någon tagit något ansvar för underhållet. Spekulationsaffärerna tog sedan fart på allvar när Anderssons Kvalitena våren 2014 börsnoterade sina bostadsfastigheter under det nya namnet D. Carnegie & Co, med fortsatt snabba uppköp, chockhöjda hyror och snabb värdestegring efter styckvisa renoveringar som främsta affärsidé. 

Dessa enorma möjligheter i Sverige att sko sig på hyresgästernas bekostnad upptäcktes också mycket snabbt av Wall Street-jätten Blackstone, vars grundare och högste chef är Donald Trumps gode vän och rådgivare Stephen Schwarzmann. Därmed kunde Mikael Andersson, kallad ”kungen av Rinkeby”, göra ett klipp på 1 miljard kronor genom att sälja D. Carnegie till Blackstone, kontrollerat av Schwarzmann.
”Kungen av Rinkeby gjorde miljardvinst på affär med Trumps rådgivare” och “svenska hyresrätter har blivit en handelsvara på den globala marknaden”, kommenterar en slagkraftig video gjord av Expressen.
Efter fortsatt snabb värdeökning med hjälp av ”marknadsmässiga” renoveringshyror arrangerade de nya ägarna Blackstone efter bara tre års innehav ett namnbyte av bolaget från det skamfilade D. Carnegie till Hembla för att sedan sälja Hembla med sina 21 400 lägenheterna till den tyska fastighetsjätten Vonovia. 
Priset var 12,5 miljarder kronor och vinsten nästan ofattbara drygt 6 miljarder kronor, mer än 280 000 kronor för varje lägenhet! Räkningen för de lån och kapitalplaceringar som krävdes i detta galna monopolspel med våra hus och gator lär det bli hyresgästerna som får stå för.
Genom köpet av Hembla och året innan av Victoria Park har den tyska fastighets- och börsjätten Vonovia i ett slag etablerat sig som inte bara Europas utan även Sveriges största ägare av hyresbostäder med drygt 38 000 lägenheter i Sverige och cirka 400 000 i Europa. 

Ekonomiskt hårt pressade kommuner kommer att vara starkt frestade att sälja av allt större bestånd från allmännyttan till globala fas-
tighetsspekulanter. 
Närmast på tur i Stockholmsregionen är Sollentunas planer på att i tre etapper sälja 2 000 lägenheter, något som den moderatstyrda kommunen påstår delvis ska finansiera bygget av 1 500 nya kommunala lägenheter. 
Gula lappar med budskap som ”Sälj inte mitt hem”, ”Var ska våra barn bo?” och ”Nej till lyxrenovering” lyser redan från fönstren i många av de 538 lägenheterna i Rotebro och Rotsunda som först är till salu och där många fruktar att Hembla ska ta över. Liksom på Järva har D. Carnegie/Hembla också ett grundmurat dåligt rykte för uteblivet underhåll, som hyresgäster har rätt till utan hyreshöjningar, förfallna bostadsområden och uteblivna radon- eller ventilationskontroller. På så sätt pressas de hyresgäster som inte orkar med misären att acceptera nyrenoverade lägenheter till 2 000-3 000 kronor högre månadshyra.
Bolag som Hembla planerar också att bygga tusentals nya lägenheter billigt genom förtätning på mark som de redan disponerar, givetvis till en extra vinst som hyresgästerna inte får se röken av.

Riskkapitalägda bolag kommer mycket snart att dominera den svenska bostadsmarknad där allmännyttan tidigare hade en stark ställning. 
Det är en ställning som också försvagades 2011 genom nya statliga regler om att även allmännyttan ska agera marknadsmässigt.
Med marknadshyror i nyproduktionen och bakvägen via mycket snabba och kvalitetsmässigt svaga renoveringar av tomställda lägenheter kommer den svenska bostadsmarknaden snart att domineras av profithungriga fastighetsgamar.
Mot allt detta har sedan länge Hyresgästföreningen i Västra Sverige uppmanat till landsomfattande protester den 18 april. 
I Stockholm tar även ett stormöte i Husby på onsdag denna vecka, arrangerad av Norra Järva Stadsdelsråd, Ort till ort och Hyresgästföreningen Järva, sikte på en gemensam protest mot de värsta delarna av Januariavtalet som marknadshyror och försämrat anställningsskydd.
Husby har de senaste månaderna besökts av både FN:s nuvarande och förra särskilda rapportör om rätten till en god bostad, som båda riktat svidande kritik mot Sveriges brist på statlig bostadspolitik.
– Var är aktivismen i Sverige? Jag ser den i andra länder, frågade sig Leilani Farha under sitt senaste besök i Sverige.

Vi behöver akut resa krav på en ”Lex Hembla” för en helt annan och social bostadspolitik, som sätter stopp för bostadsspekulationen, bygger bort bostadsbristen, återupprättar en demokratisk allmännytta och renoverar miljonprogrammet till hyror som människor har råd med. 
Detta kan också kombineras med krav på att Stockholm ansluts till Leilani Farhas initiativ The Shift för städer som tar strid mot bostadsspekulationen. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!