Danmark: 2 000 demonstrerade vid folketingets öppnande 2/10

2012-10-10 14:48:45
2 000 demonstrerade i Köpenhamn den 2 oktober i samband med folketingets öppnande. Demonstrationen för välfärd och trygghet blev till ett bra avstamp för fortsatta aktioner.

Missnöjet i Danmark är stort, särskilt över försämringarna i A-kassan. Från början av nästa år kommer tusentals att förlora sin ersättning, hamna i fattigdom och bli vräkta från sina hus och lägenheter.
De som röstade på den nya S-regeringen hoppades att valet i fjol skulle följas av en upprustning av välfärden, men den ”röda” regeringen har fortsatt den borgerliga politiken.
Därför demonstrerade fackligt aktiva och olika vänstergrupper i somras mot den nya ”flexjobreform”, som tvingar sjuka till dåligt betalade jobb. Sommarens manifestationer kulminerade i demonstration den 2 oktober, som även Enhetslistan (Danmarks största vänsterparti) mobiliserade till.
Bussar från Fyn och andra städer kom till Köpenhamn samtidigt som en mindre manifestation arrangerades i Århus.
Demonstrationen i Köpenhamn var ljudlig och det var bra stämning. Bland talarna fanns Per Clausen, folketingsledamot från Enhetslistan, som manade till mer motstånd.
Den 10 oktober ska det hållas ett stormöte där nya protester ska diskuteras. Eventuellt blir det en ny demonstration då regeringens nya budget ska antas.
Under tiden fortsätter striden i regeringens andra parti, SF (liknande Vänsterpartiet) om regeringens arbetarfientliga politik.
Stefan Godau, Köpenhamn

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!