Därför behövs DU på Anti-Trump Day

2017-01-23 15:41:50
På fredag svärs Donald Trump in som president i USA – världens mäktigaste kapitalistiska land med en vapenarsenal som är vida större än något annat lands.
I Vita huset kommer Trump att omedelbart börja genomfära sin rasistiska, sexistiska och arbetafientliga agenda.

Vari består hotet från Trump?  Offensiv ger svaret.

”Står inte Trump för jobb och arbetare?”

– Trump står öppet för att de redan rika ska bli rikare. 
Stora delar av hans presskonferens i förra veckan (den första på ett halvår) handlade om hans egna företag. 
”Jag är jätterik” lanserades som ett huvudargumenten redan för valkandidaturen. Många i Trumps regering kommer direkt från storföretagen. Detta motiveras med att företagsledare påstås leda bättre än det politiska etablissemanget. 
När Trump i december hade utsett 17 ministrar stod det redan då klart att dessa tillsammans äger 90 miljarder kronor (exklusive Trumps egen förmögenhet), vilket är lika mycket som den fattigaste tredjedelen av landets hushåll (43 miljoner hushåll).
Ett sådant enormt gap är inte tillräckligt stort för Donald Trump. Han förbereder en stor skattesänkning för den rikaste procenten av amerikanerna.
De som tjänar 1 miljon dollar eller mer får sänkt skatt från 39,6 procent till 33 procent, vilket gör att de 0,9 procent rikaste får hela 215 000 dollar mer var. 
Trump vill avskaffa arvsskatten, mer än halvera företagsskatten ner till 15 procent och avreglera finanssektorn. Medelinkomsttagare däremot får bara skatten sänkt med två procent, motsvarande 1 000 dollar.

– Rika företagsjättar är aldrig bra för arbetarna. Ju rikare och mäktigare de blir, desto hårda­re blir deras press att försvaga fackföreningar och öka vinsterna på lönernas bekostnad. Det manifesteras tydligt i Trumps val av arbetsmarknadsminister: Andy Puzder. 
Han är en snabbmatskung (för företaget CKE) som hårt motsatt sig rörelsen för 15 dollar/timmen i minimilön. 
Mary Kay Henry, ordförande för fackförbundet SEIU, kallar utmärkelsen för antiarbetarextremism och menar att det signalerar en politik för lågt betalt, lönestölder, sexuella trakasserier och rasistisk diskriminering (The Guardian den 8 december).

– Arbetarkampen har redan börjat. I Kentucky demonstrerade hundratals i stadshuset den 7 januari. Republikanerna har nu majoritet i alla tre politiska nivåer i staten för förs­ta gången i historien. De har redan hun­nit lansera en attack på abort­rätten och har dragit tillbaka en lag som skulle garantera bra löner för byggnadsarbetare på byggen finansierade med offentliga medel.

– Trump står lika lite för arbetare som Sverigedemokraterna gör, eller det ”nya arbetarpartiet” Moderaterna. De använder falsk jobbretorik för att vinna röster. 
Trump står för nationalism och kommer genom höga tullar att få vissa företag att ta hem produktion – men dessa kommer då kräva att produktionskostnaderna inte är mycket högre än i låglöneländerna.
Å andra sidan kommer jobb inom vården att försvinna när sjukvårdsreformen Obamacare av­vecklas (22 miljoner amerikaner kan bli av med sin sjukförsäkring) och inom all välfärd och service när de gigantiska skattesänkningarna skapar stora budgetunderskott som ska betalas i form av nedskärningar.

”Står inte Trump för en fredligare värld med avspänning gentemot Ryssland och hemtagna trupper?”

– Varken den svenska politiska makten med sin rysshets, eller Barack Obama som trots fredspriset såg till att USA har ökat sina militära konflikter i världen, eller Trump med krigsförklaringar till höger och vänster har rätt – om det är en fredligare värld som är målet.
Trump har tidigare gjort klart att han vill flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jeru­salem. Den senaste att varna för detta var den franska utrikesministern som i helgen sa att det kan få extremt allvarliga konsekvenser. 
Redan under valkampanjen påstod Donald Trump att ”hela Jerusalem tillhör Israel” trots att FN mfl inte har erkänt Jerusalem som Israels huvudstad (det är ju också palestiniernas huvudstad). 

– Trump har utsett sin svärson Jared Kushner till högsta rådgivare. Kushner är känd som ”rikemanssonen som aldrig glömmer ett förtret”. 
Trots att han inte har några politiska eller diplomatiska erfarenheter har han redan fått delta på möten med utländska statschefer och nu i helgen gjorde svärfar klart att Kushner, som är ortodox jude, är den som ska mäkla fred i Mellan­östern ”eftersom han känner regionen och spelarna så bra”. Samtidigt sa Trump att han tyckte att Storbritannien borde blockera en ny resolution i FN som kritiserar expansionen av israeliska bosättningar i det ockuperade Palestina.

– Om Trump vurmar för Putin så gäller motsatsen för Kina. Kina står för allt ont och ska straffas med höga importtullar. När Donald Trump på twitter skryter om att han pratat med Taiwans president Tsai Ing-wen i telefonen så ökar det spänningen och risken för krig i en av världens mest känsliga regioner. 
”Ett-Kina-politiken”, att alla di­plomatiska kontakter sker med Peking och inte med Taiwan, är västvärldens acceptans av kinesisk imperialism – men Trump är ute efter att provocera. Han vill bygga ut USAs flotta med 300 fartyg. 
Spänningarna i Sydkinesiska havet handlar i grund och botten om USA:s och Kinas dragkamp om världshandeln och imperialistisk dominans.

– Lika halsbrytande trampar Trump rakt ner i en annan extremt militärt och politisk laddad region när han hyllar Pakistan för att vara ett ”fantastiskt land med fantastiska människor”. Pakistan är en kärnvapenmakt som formellt är i krig mot Indien över Kashmir och där talibanerna länge har tillåtits att breda ut sig under regimens överinseende samtidigt som befolkningen lider av extrem fattigdom.

– På tal om kärnvapen twittrade Trump den 22 december om att ”USA måste kraftigt stärka och utöka sin kärnvapenarsenal”. Det hela är illavarslande. En lättstött, impulsiv, okontrollerbar president tillika överbefälhavare med makt att trycka på knappen.

”Måste vi inte ge honom lite tid, han är ju vald nu”

– Trump lyckades bli vald, av en minoritet av rösterna och av enbart 25 procent av de röstberättigade, inte främst för ett massivt stöd för sin högerpolitik utan för att det inte fanns ett alternativ som framstod som angeläget för de flesta. Hillary Clintons maktfullkomlighet och band till storföretagen avskräckte. 
Nu måste alla de som hotas av Trumps rasism, sexism och arbetarhat resa sig och visa att det inte kommer att bli en lätt match. 
Rättigheter vinns genom mass­kamp underifrån och rättigheter försvaras genom masskamp underifrån. Det är väldigt viktigt att det blir massiva protester redan från början, annars kommer hopplösheten att ta överhand.

– Mycket tyder på att Trump kommer att rivstarta. För de två till tre miljoner papperslösa som han vill utvisa ”så fort jag hinner” finns ingen tid att vänta. 
Det går att vinna. Läs artikeln om den historiska invandrarkampen på första maj 2006. Donald Trumps öppna hat har redan lett till en våldsvåg mot muslimer och kvinnor. 
Tänk om järnrörsmannen Kent Ekeroth utsågs till chefsstrateg i regeringen. Det är vad som har hänt i USA när posten gått till Steve Bannon som varit styrelseordförande för Breitbart News Network som driver hatsajten Breitbart, en amerikansk motsvarighet till Avpixlat. 
Samtidigt som Trump blandar ihop korten genom att mena att den amerikanska säkerhetstjänsten agerar värre än Nazityskland (presskonferensen förra veckan).

– Justitieminister blir uppseendeväckande nog Jeff Sessions. Demokratin ställs med andra ord på huvudet. En företrädare för den svarta rättighetsorganisationen NAACP kallar Sessions för ”motståndare till rösträtten”. Sessions har nekats jobb som federal domare för att han har gjort så många rasistiska uttalanden. Han har konsekvent röstat emot hbtq-personers rättigheter och har kallat islam för ”en förgiftad ideologi”. 
Ett annat hot är om Sessions driver igenom en kriminalisering av Black Lives Matter-rörelsen.

”Vad angår Donald Trump oss här i Sverige?”

– Anti-Trump Day är en protestdag över hela världen. Vi står i solidaritet med den amerikanska fackföreningsrörelsen, kvinnorörelsen, klimatkämpar, Black Lives Matter, flyktingar, sjuka, gamla, unga, hbtq-personer med flera. Att det aldrig har funnits ett arbetarparti på massplanet i USA har tyvärr format hela världen under hundra år. Så visst påverkas vi alla.

– Donald Trump ger bränsle till alla nationalistiska krafter världen över. Med hans handelspolitik ökar handelskriget och motsättningar mellan maktcentra på den globala arenan. Men även på ett annat plan: När nazisterna marscherade mot Sveriges riksdag i november ropade de ”Donald Trump”. Det är en tidsfråga innan en europeisk motsvarighet till Trump får en liknande position i Europa.

– I USA finns även ett nyväckt intresse för socialistiska idéer, som vi alla borde stödja och ta kraft av (se intilligande artikel samt artikel om klimatkampen). Och det är inte ett massivt stöd för Trump. Han har bara 37 procents stöd nu vid tillträdet, vilket är historiskt lågt.
Hoppas att vi ses den 21 januari på gator och torg. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!