Därför måste vi agera mot SD – svar till GT

2010-09-15 09:02:36
I dagens GT förfasar sig Åke Lundgren över Rättvisepartiet Socialisternas aktiva ställningstagande mot rasistiska Sverigedemokraterna och att vi deltog i planerandet av demonstrationen mot deras torgmöte. Vi ska här besvara några argument som Åke Lundgren framför.

Åke Lundgren skriver ”Det råder ingen tvekan om att Rättvisepartiet Socialisterna avskyr Sverigedemokraterna. Men Rättvisepartiet Socialisterna gör ett stort misstag när de manifesterar det genom att hindra Sverigedemokraterna att hålla möten”.
– Ingenting kan vara mer felaktigt. Sverigedemokraterna har helt oemotsagda fått spaltmeter efter spaltmeter i media. För en dag gavs det en annan bild, tack vare protesten. I de kommuner där RS är starka har SD inte gått fram som i övriga landet. Det visar att där vi existerar går inte sd fram.

Än ihåligare blir hans argument ”Hade Sverigedemokraterna fått tala hade alla som lyssnat verkligen förstått vad partiet står för”.
– Media och det politiska etablissemanget har haft två taktiker mot SD båda har varit fel. Först försökte de blunda för dem, men SD gavs då fritt spelutrymme för sina lögner. Sen försökte de bjuda in dem till debatt med samma argument som ovan, vilket resultatet blev att rasismen gjordes rumsren.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att man inte ska vända rasism och nazism ryggen – man ska aktivt bekämpa den. Men man ska heller inte bjuda in dem att framstå som vilket parti som helst.
SD spelar på missnöjet som finns med etablissemanget. Därför måste demonstrationer och blockader av SD kopplas samman med kamp mot nedskärningar och högerpolitik.

Åke Lundgren skriver också ”Självklart ska de inte hotas med fysiskt våld, de ska övertygas med ord”.
– Åke Lundgren försöker här, utan att säga det rakt ut, ge sken av att RS skulle förespråka våldsattacker mot rasister. Det gör vi inte. Rättvisepartiet Socialisterna är tydliga med att vi kan bekämpa rasismen av att vi är fler inte bättre på slåss. Vi förespråkar stora disciplinerade massmobiliseringar mot rasism, som demonstrationen i måndags.

Åke Lundgren avslutar sin krönika med ”Det är så att en motdemonstration mot Sverigedemokraterna drar till sig många nyblivna svenskar. De är uppriktigt rädda för SD, det samhälle de vill införa och det Sverige de vill skapa…och den rädslan utnyttjar Rättvisepartiet Socialisterna för att fronta sin antifascism”

– Här delar Åke Lundgren in oss i ett ”vi och dom”-tänkande. Det är otroligt farligt. RS håller inte med om den passiviserande bild Åke Lundgren gör av flyktingar och invandrare. Att de inte skulle tänka själv utan dras med av Rättvisepartiet Socialisternas protester. RS utnyttjar inte rädsla, vi kanaliserar den ilska som finns, vi är ett aktivt parti som kämpar med folk, inte åt folk. Våra medlemmar bor och arbetar i förorter och arbetarområden och har ett stort stöd. Det Åke Lundgren menar med ”dom” ser RS som ”vi”.

Proffstyckare på liberala tidningsredaktionerna har inte stoppat SD, men det har den antirasistiska rörelsen.

Kristofer Lundberg

Åke Lundgrens krönika

GT om SD i Trollhättan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!