De fem åtalade Rinkebyaktivisterna frias

2011-06-29 13:45:07
De fem personer, varav två medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, som åtalats för ockupationen av det så kalla­de Rinkebyhuset har alla friats i en dom av Solna tingsrätt den 23 juni. Fyra av de å­talade får även 5 436 kronor var till ersättning av sin frivilliga försvarare, juristen Si­mon Andersson.

I sin kommentar till domen tar tingsrätten fasta på att åklagaren inte ens har gjort gällande att någon av de tilltalade var arrangörer eller först på platsen. De tilltalade hade på olika sätt fått kännedom om den ockupation av det f d förvaltningshuset i Rinkeby som pågick den 13-20 november 2009 och begav sig till det rivningshotade huset för att delta i den diskussion om rivningen som pågick under de aktuella dagarna.
”Dörrarna till huset var öpp­na”, skriver rätten i sin dom, och fortsätter: ”Polisen befann sig utanför byggnaden och lät politiker, journalister och allmänheten strömma ut och in i byggnaden utan att göra klart för någon av dem att de därigenom begick brott. Representanter för fastighetsägaren var också vid ett tillfälle inne i byggnaden och deltog då i ett möte där de förde en dialog med de som protesterade mot Stockholms stads ansökan om rivningslov. Vid mötet sades inte ett ord om att de som deltog i detta möte begick ett brott genom att vistas i huset.”
Agerandet präglades enligt tingsrätten av så stor otydlighet att det därför inte är uteslutet att de tilltalade uppfattade att fastighetsägaren samtyckte till att de vistades i huset.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!