”De har inte rätt att vara här”

2016-09-29 15:11:09

foto: Socialdemokraterna / Flickr CC
Migrationsminister Morgan Johansson (S) vill kasta ut alla flyktingar och cementera muren mot dem.

De politiker som påstod att den nya asyllagen var botten försöker inte ens att ljuga längre nu när botten passeras med många mil.

Miljöpartiet framförde inte ens några beklaganden när migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) höll sin presskonferens för att få fler utvisade den 22 september, utan stod helt bakom uppgörelsen. 

Jämför detta med när rätten till vård och skola även för papperslösa infördes år 2011, då dåvarande språkrör för Miljöpartiet Maria Wetterstrand sade att ”det är inte olagligt att vistas i Sverige utan papper”. På presskonferensen med Ygeman och Johansson hette det ”De har inte rätt att vara här”, det vill säga: De ska ut. 

Redan i våras slog LO larm om att arbetsgivare tipsar polisen om papperslösa när det är dags att betala ut lön. Fokus för S-ministrarna låg inte alls på de företag som utnyttjar papperslösa att slava för 25 kronor i timmen, utan precis som all regeringspolitik den senaste perioden riktas strålkastarljuset mot flyktingarna själva.

Ministrarna påstod att flyktingar som har fått avslag tidigare har haft rätt till bostad, vilket låter exakt som Sverigedemokraterna. Det rör sig om ett mindre antal personer som inte omedelbart har kastats ut ur flyktingförläggningar när de inte haft någonstans att ta vägen – men det ändrades redan i somras. 

Johansson och Ygeman lät mycket nöjda när de presenterade siffror på såväl hur få flyktingar som har kommit till Sverige i år som hur många fler Migrationsverket och polisen har lyckats utvisa eller fått att lämna frivilligt – 14 000. Som om det inte existerar en omvärld där antalet flyktingar bara stiger och nu är högre än någonsin. Det betyder att Sverige har stängt dörrarna när nöden är som värst. 

Precis som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har varnat för i våra analyser om den nya asylpolitiken, som vi kallar för chockdoktrinen, hårdnar nu hela staten och blir mer institutionaliserat rasistisk – vilket rör alla. 

Polisen ska få rätt att gå in på arbetsplatser för att se om någon arbetar utan arbetstillstånd. Vid inre utlänningskontroller får polisen ta fingeravtryck, vilket kommer att få REVA att blekna [REVA var en polisiär klappjakt mot särskilt papperslösa under år 2013]. Det ska utredas om polisen ska få ta fingeravtryck på barn under 14 år. Dagens förvar ska utökas med särskilda anläggningar, det vill säga häkten och anstalter. Polisen ska kunna besluta om att sätta barn i förvar. ID-handlingar kan läggas beslag på.

Det är bara en tidsfråga innan rätten till vård och skola för papperslösa försvinner – något som Sverigedemokraterna kräver redan nu. Moderaterna passade på att kräva att fyraårsgränsen för när en får lämna in en ny asylansökan ska upphävas. 

Bara från Vänsterpartiet kom det kritik, men Offensiv håller med Micaela Kedhammars ledare i V-tidningen Flamman: ”Trots partiets hårda kritik mot den flyktingpolitik som förts och fortfarande förs har man i och med budget­överenskommelsen satt sitt namn på det här åtgärdspaketet.”

Vi kommer att se tusentals fruktansvärda fall där barn som har etablerat sig (eller vuxit upp) i Sverige kastats ut, där folk som jobbar med viktiga saker kastas ut, där flyktingar kastas ut till situationer där deras liv står på spel. Migrationsverket räknade i sin senaste prognos från i somras att 28 400 kommer att få avslag på sin asyl­ansökan i år, 33 200 år 2017 och
34 800 under 2018.

Anledningen till att människor väljer att bli papperslösa hellre än att låta sig utvisas är inte några generösa bidragsregler, utan att människor som kämpar för sitt liv inte har blivit trodda av Migrationsverket eller med de nya lagarna ändå har blivit förnekade rätten till skydd. 

”Nya riktlinjer kan få fler barn att gå under jorden”, skrev Dagens Nyheter den 26 september. Enligt lag får Sverige inte utvisa barn till länder där familj eller annat mottagande saknas, men Migrationsverket har börjat med en ny praxis: att barn som snart ska fylla 18 år kan få samma hemska besked som de som har fyllt 18 år – utvisning. Först ett mottagande, sedan placering i familj eller HVB-hem och senare en gymnasieutbildning för att på 18-årsdagen utvisas. 

– Jag trodde aldrig att de skulle skicka mig till Afghanistan. Jag skulle kunna åka var som helst i världen, bara inte dit. Det skulle vara som att återvända till döden, säger 17-årige Abbas Hosseini som fick utvisningsbesked i juni.

Det var akut i våras och det är ännu mer akut idag – kampen mot statens rasism måste omedelbart trappas upp och den intensifierade jakten på flyktingar stoppas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!