De marscherade för förorten

2012-04-26 10:58:46
Tidigt på torsdagen samlades ett 70-tal demonstranter för att delta i Förortsmarschen, en marsch på 1,5 mil från Hammarkulletorget i Angered till Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg.

Demonstrationen gick från Hammarkullen via Hjällbo, Gamle­stan, Redbergsplatsen och vidare in till centrala Göteborg med destination kommunfullmäktige.
Längs med marschvägen ljöd talkörer som ”Upp med näven ned med foten, fram med ­pengar till förorten” och ”En enad förort kan inte trampas ned”.
Halvvägs fram till slutdestinationen avbröt några marschen för att åka spårvagn sista biten, men ett 50-tal gick hela vägen. Det var lärare och personal från Hammarkullen, fritidsledare från fritidsgårdarna, föräldrar och ungdomar. Det var en bra uppslutning med tanke på att det ägde rum mitt på dagen. När marsch­en anlände klockan 16.00 till Gu­stav Adolfs torg, möttes de av ett 50-tal som redan hade anlänt till torget. När demonstrationen sedan fortsatte, anslöt drygt 250 personer, framförallt från Angered.

Först ut var Dirty Crowd och Enver Ramirez, som före uppträdandet berättade om hur de tog sig fram med hjälp av Mixgården 1995, då i hiphopkollektivet Hammer Hill Click. Han berättade också om att kampen för fritidsgården tog många vändor och om hur gården flera gånger räddades från nedläggning, bland annat efter en ockupation då Enver var 15 år gammal.

Prins Ali, rappare och medlem i Pantrarna i Biskopsgården, uppträdde sedan till en gungande publik innan micken gick över till Hammarkullens Bigry Mac och låten ”Hör ni mig”. Däremellan varvades med tal från Hammar­kullens verksamheter. Först ut var Mikael Ljungkvist, lärare på Nytorpskolan. Han kritiserade de hot som har riktats mot arbetsplatserna inför demonstrationen.
Sedan tog dansgruppen White Diamond ledd av Hammarkullekillen Santino Muratovic vid. De följdes sedan av breakdance och fler uppträdanden.

Jöran Fagerlund, Vänsterpartiet, var den enda av ledamöterna från kommunfullmäktige som kom till demonstrationen. Han var dock inte lika intresserad av att lyssna på vad de boende i Angered ville säga. Istället ville han komma före på talarlistan så att han kunde gå in till fullmäktigemötet efter att ha talat om ”att Vänsterpartiet gick till val som ett välfärdsparti”. Sedan ­lämnade han demonstrationen.

Annat var det när José Romero, lokal ordförande för V i Angered, talade. Han är en kämpe i Ange­red som har deltagit i varenda strid mot nedskärningarna, även i strid mot det egna partiet.
Ebba Hermelin, kurator på Hammarkulleskolan, talade också.

Kristofer Lundberg, förälder och ordförande i Västra ­Götaland för Rättvisepartiet Socialisterna, var nästa talare. Han avbröts gång på gång av applåder när han kritiserade den rådande politiken.
– Hur många gånger har vi ­inte hört att det saknas pengar. Senast det saknades pengar fanns ett överskott på 1,2 miljarder i Göteborg. Ett överskott som äv­en Vänsterpartiet röstade för att gräva ned i marken i ett motorvägsbygge istället för att ge tillbaka till skolor och fritid, ­menade Kristofer. Han avslutade sitt tal med frågor riktade till Socialdemokrater­na.
– När Socialdemokraterna har tappat sin historiska grund, om de inte är beredda att ändra kurs, är det dags för ett nytt arbetarparti. Ett parti som står upp för förorten och arbetarområden, ett parti som tar kampen för verklig rättvisa och solidaritet och förän­drar samhället i grunden, kons­taterade Kristofer Lundberg.
Demonstrationen är bara startskottet för ett omfattande förortsuppror mot klassklyftor och nedskärningar. RS medlemmar argumenterar nu för att nästa steg borde bli en förortskonferens ­eller ett förortsforum för diskussion om hur man går vidare med kampen för mer pengar till Göteborgs stadsdelar.
Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!