De osäkra jobben allt hetare fråga för facken

2011-06-23 10:32:51
Frågan om de osäkra jobben, som visstidsanställningar och inhyrning från bemanningsföretag, blev hett debatterade på både Handels och IF Metalls kongresser.

I spetsen för debatterna gick Patrik Olofsson, ordförande för Handelsklubben på Lagenas la­ger i Jordbro och Hans Andersson, ordförande för IF Metall på Ålö maskiner i Umeå – de två första namnen på Jobbupprorets upprop från förra våren.
IF Metalls kongress besluta­de också i enlighet med kraven från flera motioner att verka för att begränsa visstidsanställning­ar och inhyrningar.
– Visstidsanställningar skapar tystare arbetsplatser och kanske visstidsanställda som inte vågar engagera sig fackligt, säger Bo Karlsson Löfroth från Volvo CE i Eskilstuna i LO-tidningen.
Avdelningen i Västra Dalarna, där 30 procent av arbetsstyrkan på ABB i Ludvika är inhyrd, hade motionerat om begränsning av inhyrning.
Kalle Johansson, som är klubbordförande på ABB i Ludvika, välkomnade kongressens beslut, även om det saknas nå­gon konkret metod.
– Förhoppningsvis får vi lokalt inflytande över bemanningen.

Hans Andersson från Ålö maskiner i Umeå argumenterade för den hårdaste skrivningen i en motion från IF Metalls avdelning i Södra Västerbotten, som ville se en kraftig begränsning av inhyrningen.
– Grundidén i ett uthyrningsföretag är att sälja en persons arbete en gång till. Det är helt sjukt, säger han i LO-Tidningen.
I omröstningen fick han enligt LO-tidningen stort stöd, även om han förlorade knappt.
Offensiv fick tag i en ändå ganska nöjd Hans Andersson strax innan han skulle kliva på ett plan hem till Umeå.

Känns det som en förändrad inställning inom IF Metall?
– Ja, absolut. Det var väldigt många uppe i debatten och jämna siffror i omröstningarna, i den frågan och om övertid. Det känns rätt hyfsat att begränsningen av de osäkra anställningarna nu skrivs in i handlingsplanen, det ger större tyngd.
I debatten om en annan maktbalans när det gäller övertidsfrågan vann Johan Järvklo från Scania i Södertälje en omröstning med 178 röster mot 131 för förbundsstyrelsens.
– Det är ett socialt problem att inte veta om det är jag eller min granne som ska lämna mitt barn till dagis nästa morgon. Vi måste få till en mer rättvis makt­balans när det gäller övertiden, sa han.

Dagens Arbete talar om ”ord och inga visor” i debatten om krisavtalet, där Michael Gustafsson från avdelningen i Södertälje kallade förbundsledningens krisavtal för ”ett historiskt misstag”, som satt det lokala facket i en hopplös utpressningssits när det gällde att försvara det fackliga löftet.

På Handels kongress lyckades Patrik Olofsson från Lagena, med stöd av ombud från lagerarbetarna även vid Ica och Coop, få med sig redaktionsutskottet och förbundsledningen på en skarpare skrivning, som säger att: ”Handels ska arbeta för att arbetsgivaren som huvudregel bedriver verksamhet i egen regi och accepterar inte att bemanningsföretag blir en permanent del av en verksamhet eller utgör totalbemanning”.

Detta hälsades enligt Handelsnytt av ett ”rungande ja och stormande applåder”, efter en debatt där ”känslorna var starka och ordningsfrågorna avlöste varandra”.
Kongressen krävde vidare att facket på arbetsplatsen ska ha medbestämmanderätt vid inhyrningar, samt en ändring av LAS så att företag inte får använda bemanningsföretag under löp­ande uppsägningstid eller så länge som det finns personer med återanställningsrätt.
Frågan är nu om dessa lite hetare stämningar kan komma att påverka fackens agerande i den avtalsrörelse, där industrifackens krav ska vara satta den 1 september?
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!