De rikas regering

2007-05-02 18:24:32
Skattesänkningarna i vårbudgeten ger mest pengar till den tiondel av befolkningen som tjänar mest. Det visar en analys som riksdagens utredningstjänst har gjort åt miljöpartiet.

Av de skattesänkningar som regeringen gör i vårbudgeten går nästan hälften, 47,2 procent, till den rikaste tiondelen av befolkningen med en inkomst över 434 700 kronor om året.
Den tiondel som har de lägsta inkomsterna – under 79 500 kronor om året – får tillsammans bara drygt 2 procent av den totala skattesänkning som görs i vårbudgeten.
Ingen regering har sänkt skatten så mycket för de rika som den nu sittande.
Det riksdagens utredningstjänst har undersökt är de fördelningspolitiska effekterna av att: förmögenhetsskatten slopas, fastighetsskatten ersätts av en kommunal avgift och avdragsrätten för pensionssparandet ändras.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!