
De slutsatser som regionsledningen drar av detta är fullständigt utan förankring i verkligheten, vilket borde väcka fackföreningarnas vrede och vilja till mobilisering bland medlemmarna.
Som Läkartidningen tidigare har rapporterat, har antalet vårdplatser i Sverige sjunkit från 125 000 år 1980 till 25 000 i år, alltså ner till 20 procent. Detta kan till viss del motiveras med att den förebyggande vården har blivit bättre och att man har moderniserat behandlingsmetoderna.
Överbeläggningarna talar dock sitt tydliga språk. VG-regionen bedömer att man kommer att behöva 140 vårdplatser mer under de närmaste tio åren, trots dagliga överläggningar med 180 patienter.
– De ser inte patienterna, utan bara pengar och budget, annars hade man behandlat överbeläggningarna med mer respekt, säger Arvin Yarollahi, initiativtagare till rörelsen Vårdreform och protesterna den 17 september, till Offensiv.
Den 30 september skrev tre sjuksköterskor från den medicinska intesivvårdsavdelningen på SU/ Mölndal en debattartikel i GP, där man går till kraftigt angrepp och retoriskt ställer frågan ”om man i stället för att rationalisera den kliniska verksamheten inte borde effektivisera organisationen som styr den?”.
Man beskriver en verksamhet som varit väl fungerande med ett bemanningssystem som både tillfredställt verksamhetens behov och hållit nere kostnaderna, tack vare låg personalomsättning och låg sjukfrånvaro.
När de massiva nedskärningarna inom SU påbörjades 2008, började den fungerande modellen raseras. Nu har det gått så långt att sjuksköterskorna beskriver det som att ”ryggraden splittras”. Medicinsk kompetens förskingras och sprids på nya avdelningar, utan att erbjudas introduktion. Sjukskrivningarna ökar igen och patientsäkerheten hotas. Avdelningens chef har sagt upp sig, då hon upplevt sig vara nonchalerad av ledningen som följt ”en näst intill militärliknande ledningsstruktur”.
Vartannat år sedan 2004 har Institutet för stressmedicin (IMS) genomfört en medarbetarenkät inom sjukkvården i Västra Götaland. Nu presenteras årets resultat. I en sammanfattning skriver IMS att den positiva trenden har avbrutits efter 2008 och att personalens uppfattning om stressrelaterade utmattningssyndrom ökar. IMS ser en tydlig koppling till nedskärningar och införandet av VG Primärvård, det vill säga konkurrensutsättningen av primärvården i Västra Götaland.
Detta visar att protesterna runt om i landet den 17 september var nödvändiga, men att det är långt ifrån tillräckligt.
Nu måste personal, patienter och anhöriga gå samman. Fackföreningarna måste mobilisera till kamp mot nedskärningarna och den nyliberala politik som utan hänsyn till liv och hälsa attackerar vården oupphörligt.
– Rörelsen kommer inte att klinga ut. Sämre tider kommer. När de påverkar massorna finns organisationen där, redo att samla dem för att gå ut på gatorna. När massuppsägningarna startar går vi ut igen. Det kommer att ske snart, inom ett och ett halvt år, säger Arvin Yarollahi.
Stefan Berg