De tar strid för vården

2009-04-08 21:48:27
Mer än 100 personer deltog i en manifestation mot nedskärningarna på vården och skolan i Sundsvall, på lördagen den 4 april. På sjukhuset riskerar 500 personer jobbet och i kommunen till exempel hundratalet lärare.

Det var främst vårdpersonal som deltog. Jag kunde känna igen arbetsterapeuter och sköterskor.

Antalet demonstranter motsvarade dock inte det stöd på sjukhuset och det gensvar som kampanjen fått, men  stämningen i tåget var bra. Kanske kan det kalla vädret och regnet ha avskräckt en del, eller också tror man inte att politikerna går att påverka.
Vi ropade talkörer som ”Kasta förslaget i papperskorgen, satsa på vården och äldreomsorgen!”.
Eftersom jag i min förra artikel om nedskärningarna här i Sundsvall skrev att Kommunal och Vårdförbundet inte tog kamp mot neddragningarna vill jag nu betona att Vård- förbundet stödde demonstrationen och att förbundets distriktsordföran­de var en av talarna.
Kommunal sa däremot tydligt nej till att stödja demonstrationen.

Demonstrationen var bara starten på en kampanj för att rädda vårdjobben och garantera patienternas säkerhet.
SVT:s Rapport sände från demonstrationen och intervjuade underteck­nad.

Per Johansson
sjuksköterska på Sundsvalls sjukhus

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!