Delseger för skogsockupanterna

2012-09-07 09:47:44
Torsdagen den 30 augusti, demonstrerade 250-300 personer utanför stadshuset i Stockholm mot Nordkalks avverkning av Ojnareskogen på Gotland.

I och med World Water Week som äger rum i stadshuset – med en skrytgala och bankett för världens renaste vatten – ställde sig demonstranterna i en mänsklig kedja runt halva stadshuset. Flera sjöng sånger och ropade talkörer mot Nordkalk. ­Talade gjorde Jens Holm från Vänsterpartiet och en representant från Fältbiologerna. Runt 1 000 gotlänningar demonstrerade samtidigt i Almedalen i ­Visby mot Nordkalk.

Mellanskog är en förening av skogsägare som har 900 medlemmar på Gotland, varav en är Nordkalk. Många lantbrukare lämnar nu Mellanskog på Gotland i protest mot deras vårdslösa miljöpolicy, något som har skakat Mellanskog till den grad att de under förra veckan gick ut med flera pressmeddelanden till försvar för sitt agerande.

Det var på måndagen som polisen började plocka bort ockupanterna från skogen, en polisinsats som ­kostat över en miljon kronor. Och på torsdagen plockades de sista ut ur skogen.
Samtidigt fick den borgerliga landshövdingen Cecilia Schelin Seid­gård på Gotland ett stort lass med avverkad skog avstjälpt på gräsmattan framför hennes residens.
På fredagen gjordes ett nytt försök från protesterande att ockupera skogen på nytt. På lördagen hade Green­peace också en isolerad protest utan kommunikation med de ockuperan­de, där de kedjade fast sig vid träden tidigt på morgonen.

Under lördagen stoppades avverkningen av Mellanskog efter påtryckningar från Landshövdingen Schelin Seidgård. Att Mellanskog nu drar tillbaka sina maskiner till dess att överklagan har prövats är ett resultat av den kamp som de boende på ­norra Gotland, samt det tryck som Fältbi­ologer och de protesterande har gett i frågan.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer miljörörelsen på Gotland och anser att det behövs en miljörörelse som kopplar ihop kampen mot miljöförstöring med kampen mot storföretag och för en socialistisk och hållbar utveckling.

Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!