Delseger: Vårdbolaget Mediblå HB får sparken

2012-05-23 15:07:59
Delseger för anhöriga mot polisen som nu sparkat vårdbolaget Mediblå HB.

För 10 månader sen hittades Sercan Budakçı – efter att ha misshandlats, suttit inlåst i 24 ­timmar och nekats den vård han behövde – livlös i Handenpolisens arrestlokal. Han drevs till att ta sitt liv. Polisens interna utredning friade polisen från allt ansvar medan den oberoende utredning och JO-anmälan som de anhörigas ombud Mattias Bernhardsson (kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna, RS) genomförde, visade på motsatsen. Att Rikspolisstyrel­sen nu erkänner fel och brister – trots att JO-anmälan avslås – är ett resultat av ihärdiga protester från RS, Sercans vänner och anhöriga.
Christina Hedlycke, ansvarig på polisen, lovar att det nya vårdbolagen som strax tar över har rätt utbildning och ”gedigen erfarenhet” av arrestvård. RS fortsätter med kraven på ­ombyggnad av cellerna och bättre bemanning/tillsyn.
SVT:s Uppdrag granskning utreder nu till exempel Södertörnspolisens nedskärningar i bemanningen på arrestvaktning­en.

Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!