Demo för könsneutralt äktenskap

2008-02-14 16:18:00

foto: john Hogg
Skenvigsel hölls mellan Gabriella Rooth och Ellinor Berggren Ericsson utanför riksdagen på alla hjärtans dag

Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen höll i torsdags en demonstration utanför riksdagen, där de krävde rätten till könsneutrala äktenskap. En skenvigsel hölls mellan Gabriella Rooth och Ellinor Berggren Ericsson från Globala gymnasiet med Bilbo Göransson som präst, och tillsammans med Nikolaj Cyon turades de om att tala om hur vi på alla hjärtans dag ska se hur dagsläget gör den dagen till ”alla heteros hjärtans dag”.
I riksdagen är majoriteten redan för könsneutralitet, sånär som på kristdemokraterna (kd), som lyckas skjuta upp förslaget trots att 71% av svenskarna stödjer det könsneutrala äktenskapet (se offensiv 14/2-08). Men Reinfeldt har nu skjutit upp beslutet om könsneutralt äktenskap, som skulle fattats i april.
Men man anar segervittring efter torsdagen, många nyfikna stannade för att lyssna, och de flesta valde också att skriva på namnlistor som lämnades till Reinfeldt efter demonstrationen. Kd:s röst är inte starkare än folkets, och till slut kommer det könsneutrala äktenskapet också i lagens mening att vara vad det faktiskt är; en självklarhet.

John Hogg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!