Demonstrera för jobben 15/9

2009-09-02 18:28:35
Septemberalliansens massdemonstration på temat ”Vi vägrar betala kapitalismens kris” som börjar den 15 september kl 17 på Sergels torg, sammanfaller inte bara med riksdagens öppnande. Samma morgon genomförs Swedbanks extra bolagsstämma och på eftermiddagen en av LO:s avtalskonferenser i Stockholm.

– Jag tänker själv delta på Septemberalliansens protest mot Swedbanks cirkuskonster redan sam­ma morgon kl 8 utanför den extra bolagsstämman på Cirkus vid Skansen, sä­ger RS:aren Davis Kaza, vars föräldrar är letter och vars lillebrors skola hotas med nedläggning tack vare de svenska bankernas svindlande affärer.
Samtidigt räknar de Lagenaarbetare vid Systembolagets lager i Jordbro som strejkat mot att ersättas av bemanningsföretag med Septemberalliansens stöd för sitt budskap till LO, som samma eftermiddag genomför en avtalskonferens i Stockholm.
Lagenaarbetarna mobiliserar nu för fullt till den 15 september, där de kommer att marschera bakom en banderoll om LAS med texten ”Lagen Arbetsgivarna Skiter i”. Lika många som de 26 som förlorar jobbet i mitten av september kommer att vara klädda i vita t-shirts med texten ”arbetslös”.
– Det är inte rimligt att en liten grupp som Lagenaarbetarna ska ta striden för anställningsskyddet ensamma. LO måste agera och inte bara låta avtalssekreteraren Per Bardh prata om hur arbetsgivarna utnyttjar bemanningsföretagen till att gå runt LAS, säger Martin Lööf, kontaktperson för Lage-naarbetarnas vänner.

Enligt LO-tidningen kommer LO att ta ställning till sina avtalskrav i början av november, ungefär samtidigt som de 70 Lagenaarbetare som stämts till Arbetsdomstolen kallats in till domstolen den 3 november.
Med en stor uppslutning den 15 september kan vi trappa upp pressen på facken att ta strid.
Dennis Bäckman från Pappers avd 86 i Figeholm, som i våras gick i spetsen för det fackliga uppropet för kämpande och demokratiska fack och kravet till LO på en landsomfattande protestdag, kommer själv att delta och tala på demonstrationen den 15 september.

Var femte industriarbetare är redan utan jobb, samtidigt som ersätt­ningen från a-kassan idag bara täcker drygt halva bortfallet av inkomsten. Om Saab och Volvo PV tillåts gå under blir läget dubbelt katastrofalt.
Trots den skriande bostadsbristen har byggandet av flerfamiljshus nästan upphört, bland annat p g a att regeringen tagit bort både räntestödet och nybyggnadsstödet och därmed grovt skattediskriminerar hyresgäster­na. Vi hoppas på deltagande från hyresgästkampanjer som mot ombild- ning till bostadsrätter och för upprustningen av Järva.
”Sluta trampa på arbetslösa, studerande, sjuka och pensionärer” är ett viktigt budskap. Vi möter varje dag upprörda och fattiga pensionärer och långtidssjuka som hunsas av myndigheterna och tvingas betala en tusenlapp mer i skatt än de som har jobb, samtidigt som högeralliansens vänner bland Stockholms villaägare har fått skatten sänkt med flera tiotusentals kronor om året.
Kampanjen får också starkt gehör bland vårdpersonal på sjukhem, äldreboenden och hemtjänstdistrikt. Men också på skolorna. ”Låt inte barnen betala krisen” är en viktig paroll från lärarfacken och Elevkampanjen, som i dagarna kampanjar på ett tiotal skolor, vittnar om god respons för 15 september bland elever.

Allt är inte heller dött i de lokala facken. Så planerar t ex klubbarna i Kommunals Trafiksektion och Seko Stockholm en kampanj mot nya extrema avregleringar av kollektivtrafiken med en utbildningsdag den 3 sep- tember som första aktivitet. Bland de som redan hämtat flygblad och affischer till alla sina depåer finns Stockholms soparbetare, som strejkade för- ra året. Seko Post i Årsta lovar också mobilisera, liksom tunnelbaneförarna i Seko klubb 119. Både Lagenaarbetarna och RS mobiliserar i hela indu­striområdet i Jordbro.
På söndagens manifestation för Iran i Kungsan delades flera hundra flygblad ut. Många lovade på stående fot att delta den 15 september. Löften om reklam för demon gavs också av två iranska radiostationer.
Flygbladsutdelning planeras också till exempel under den rödgröna artistgalan i Kungsan på söndagen den 6 september.

Fyra gemensamma datum för utdelning av 50 000 flygblad vid trafik­knutpunkter är lördag den 5 septem- ber, onsdag den 9 september, lördag den 12 september och måndag den 14 september.
Lördagen den 12 september hålls en seminariedag under rubriken September i rörelse i ABF-huset, anordnad av Aktivism.info (Alternativ stad) och Tankesmedjan Konflikt. Även Septemberalliansen deltar.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!