Demonstrera mot nedskärningar på Posten

2012-05-23 14:45:43
Den 26 maj kommer brevbärarna att demonstrera i Stockholm med stöd av Seko postklubb 604, 605 och 606. Demonstrationen riktas mot nedskärningarna, men även mot Postens planerade börsintroduktion. Demonstrationen har parollen ”Brevbärarna ryter ifrån”.

– Försämringarna i brevservicen, som flera gånger har uppmärksammats i massmedia under det senaste året, är konsekvensen av de många nedskärningarna i verksamheten som syftar till att pressa upp vinsterna, säger Gunnar Westin, ordförande för brevbärarnas fackliga sektion i Skärholmen-Hägersten.
– Demonstrationen är en uppföljning på kampanjen mot nedskär­ningarna och privatiseringarna på posten 2011 som gick under namnet brevbäraraktionen. Det var ett upprop från gräsrotsaktivister på olika postkontor i Stockholm.
– Aktivister i SEKO Postklubb Sö­dra Stockholm som har arbetat med brevbäraraktionen föreslog och vann stöd för idén om att organisera en ny demonstration på klubbens årsmöte. Sedan dess har vi tagit en aktiv roll i klubbstyrelsens arbete med förbe­redelserna. De övriga klubbarna i Stockholm har anslutit sig till arrangemanget. Även SEKO Postens avdelning stöttar.

– Information om demonstrationen har gått ut till 80-90 postkontor och postarbetare på postterminalerna i Årsta, Tomteboda och Arlanda har också fått information om ­Sekos demonstration. Vi har även uppmanat alla sektioner i Seko att stödja protesten och skriva stöduttalanden. Sammanlagt har 3 000 flygblad delats ut, framför allt under Första maj, men också på arbetsplatser och även gator och torg.
– Efteråt har vi pratat om att ha en kampanj som heter ”Jobba rätt”, för att alla medlemmar borde följa regel­verken och framför allt arbetsmiljölagen, vilket kommer att medföra att vi måste jobba övertid på grund av postens allt sämre arbetsvillkor och orimliga tidscheman med för stora områden. Det som behövs nu är fler unga fackligt aktiva som kan driva kampen vidare för att få bättre förut­sättningar för ett mer stridbart fack för oss brevbärare. Och det hoppas vi att vi får genom demonstrationen, avslutar Gunnar Westin.
RS/Offensiv uppmanar alla demonstrera på lördag kl 13.00 Slussen. Vi ger fullt stöd till Seko postklubb södra Stockholm, Seko postklubb City, Sekopostklubb 604, 605 och 606 krav. Kraven är:
  • Stoppa nedskärningarna och besparingarna på Brevservice och brevbärare.
  • Nej till underbemanningen. ­Postutdelning, inte börsutdelning. Nej till otrygga anställning­ar! Ja till riktiga jobb.

Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!