Demonstrera mot nya antistrejklagen

av Raymond Stokki

Hamnarbetarförbundet är exempel på ett kämpande, demokratiskt fack. Nu krävs strid mot förslaget om strejkförbud (Foto: Mattias Bernhardsson).

Inför att S-MP-regeringen den 2 maj för fram sitt förslag om inskränkt strejkrätt fortsätter kampen till försvar av arbetarnas rättigheter till stridsåtgärder. Svenskt Näringsliv, påhejat av fackledningar, piskar på regeringen för ett snabbt beslut och piskar även upp stämningen för fackliga protester från gräsrötter.

Förslaget om inskränkt strejkrätt, som stöds av ledningarna för LO, TCO och Saco tillsammans med Svenskt Näringsliv, är en eftergift tll högerns och kapitalisternas attacker på arbetare. 
Pappers ordförande Matts Jutterström menade i tidningen Lag & Avtal att det var som ett val mellan pest eller kolera efter att förbundet gjorde en kovändning från att vara kritiska till förslaget till att stödja S-MP-regeringens lagförslag. Jutterström sa att om inte facken går med på eftergifterna och följer förslaget skulle Svenskt Näringsliv bara kunna ”ta en taxiresa till riksdagen” för att ställa vilka krav de vill. 

Men svaghet inbjuder till aggresivitet Attfacktopparna ger sitt stöd till den nya antistrejklagen kommer att sporra Svenskt Näringsliv till att kräva ytterligare inskränkningar i strejkrätten. 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommenterade till TT angående strejkrätten att lika villkor ska gälla för alla, men många menar att risken med inskränkningen kan leda till avtalsshoppning; det vill säga att arbetsgivarna kan sluta avtal med det fackförbund som ställer lägst krav utan att andra verksamma löntagarorganisationer vid samma arbetsplats/avtalsområde kan ingripa.

Kämpande och demokratiska fack ställs åt sidan för de förbund som redan har avtal eller de som ställer lägst krav på arbetsgivaren. 
Därtill är attacken på strejkrätten även ett hot mot själva föreningsrätten, vilket kan få politiska följder med inskränkning av demokratiska friheter för arbetares organisationer. Vem vet var det kommer att sluta med rådande högerpolitik?
Tidigare var planen att den nya lagen skulle gälla från årsskiftet, men Svenskt Näringsliv har skyndat på processen och nu ska den lagen finnas på plats senast den 1 augusti. 
Att lagförslaget om inskränkt strejkrätt kommer nu har två direkta anledningar; Hamnarbetarförbundets framgångsrika kamp för kollektivavtal är det ena. Det andra är den högerbudget som regeringen antog i och med Januariavtalet där en central del utgörs av attacker mot LAS (Lagen om anställningsskydd). 

I augusti samlade nätverket Strike Back en tvärfacklig demonstration i Stockholm med 2 000 deltagare. Första maj håller nätverket ännu en protest i Stockholm på Norra Bantorget kl 17.00. 
Dessutom manar nätverket till landsomfattande aktionsdag för strejkrätten den 10 maj under parollen ”Strike back! – På jobbet!”. följt av en demonstration i Stockholm den 11 maj. 
Ett annat nätverk som uppmärksammats är Nätverket Försvara Strejkrätten i Västerbotten som tillsammans med Strike Back mottog solidaritetspriser under en konferens som Kommunistiska Partiet (KP) nyligen höll i Norrköping.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!