”Det är ett hot mot hyresrätten”

2018-10-31 11:00:04

foto: Sara Juaniquina Svensson
120 personer slöt upp på protestmötet. Budskapet var tydligt – nej till ombildningar. Nu trappas kampen upp.

I förra veckan uppmärksammades allmänheten genom tidningen Hem och Hyra om framtidsplanerna för ombildning av över 200 lägenheter i Sandeslätt, Hammarkullen. Redan på tisdagen den 23 oktober hölls det första stormötet där 120 hyresgäster lade grunden till fler protester.

Antalet lägenheter för ombildning motsvarar nästan hälften av Sandeslätts 500 hyresrätter.
Ombildningsformen är något annorlunda, ett mellanting i form av andelslägenheter där den boende kan köpa loss lägenheten, men där bostadsbolaget fortfarande äger och förvaltar huset.
Mötet öppnades av Katarina Tegneskog från den lokala Hyresgästföreningen Sandeslätt och lämnade över till Kristofer Lundberg med en förklaring gällande beslutet, vad ombildning innebär, ekonomiska risker för den enskilda samt också de risker som följer med en eventuell splittring i området om olika intressen tillåts styra.

Den redan höga bostadsbristen lyftes fram, precis som den stora efterfrågan på billiga hyresrätter som blir ännu större om de minskar och fler istället ska köpa sin bostad.
– Vi vägrar gå med på att billiga hyresrätter försvinner till förmån för dyr nyproduktion, sa Kristofer Lundberg och klargjorde att segregationen och blandat boende som alltid är ett argument från politikerna är falsk retorik.
– Detta är ett slag mot hela allmännyttan, ett hot mot hyresrätten som boendeform. Politikerna vill statuera exempel genom att gå på en av landets mest stridbara lokala hyresgästföreningar och vi bör svara därefter, sade Kristofer i sitt öppningstal. 

Att Sandeslätt är det område som attackeras på detta sätt direkt efter valet bör ses som en ren stridsförklaring. Kristofer Lundberg är ordförande i den lokala Hyresgästföreningen och Angeredsföreningen, tillika ordförande för hela Hyresgästföreningen i Region Väst.
Kristofer med styrelsevänner har vänt såväl lokalföreningen som Angeredsföreningen utåt, delgivit och inspirerat till segrar och kamp­erfarenheter till andra och verkligen satt rörelsen i rörelse.
Ett genomförande av ombildning i detta stridbara område skulle öppna för mer ombildningar i fler områden.
En fråga från publiken kom om det är möjligt att påverka. Ola Telegeråd, ordförande för lokalföreningen på Bredfjällsgatan/Gropens gård, svarade:
– Alla frågor kan vinnas, det som avgör är vilken opinion vi kan skapa i frågan.

Sara Juaniquina gav erfarenhet från Rannebergen om hur motståndet där formerades med arbetsgrupper. Utifrån lärdomar från segern mot utförsäljningarna i Rannebergen förra året lämnade 89 personer namn och telefonnummer för fortsatt arbete.
Torgny Johansson, boende i Sandeslätt och medlem i Kommunistiska Partiet, efterfrågade dialogen i frågan.
– Här har det suttits i dialogmöten med Bostadsbolaget och andra för att bland annat diskutera bostadsbyggande på torget, sen kommer detta utan förvarning, uttryckte han bittert.
Johannes Lundberg, boende i Sandeslätt och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, föreslog en demonstration med start på Hammarkulletorget utanför Bostadsbolagets lokalkontor. Platsen är av symbolvärde och riktar sig inte mot de som arbetar där och inte har något med det fattade beslutet att göra.
– Det var ett bra möte. Jag kände en oro, men fick många klarheter. Jag trodde att vi var tvungna köpa eller flytta. Det var bra att det beslutades om demonstration. Nu måste vi samla alla, sade Saido Mohamed, boende i Sandeslätt, till Offensiv.

Budskapet från mötet var tydligt – nej till ombildningar. Förslag på protester och kampanjplan antogs på mötet, ett uttalande antogs efter diskussion med strykningar och tillägg som riktade kritik mot ombildningarna med en uppmaning till Bostadsbolaget att dra tillbaka förslaget, krav till politikerna att sluta med utförsäljningar och med en uppmaning till hela hyresgäst­rörelsen att göra gemensam sak och stå upp för hyresrätten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!