Den stora Almstriden utlöstes av ett provocerande tunnelbanebygge i Kungsan som skulle få både almarna och ett populärt ungdomskafé, som var stans enda nattöppna, Tehuset i Kungsan, att skyfflas bort av grävskoporna.
Miljögruppen Alternativ stad, som bildats i opposition mot rivningen av Klarakvarteren och nästan hela Nedre Norrmalm till förmån för kontor, affärsgetton och P-platser, hade ända sedan hösten 1970 organiserat protestmöten, överklaganden och en kampanj i pressen – dittills förgäves.
Men de tänkte inte ge sig och organiserade därför en telefonkedja för att samla till en massiv protest när grävskoporna skulle gå till aktion. Tvåtusen personer strömmade också till platsen när larmet gick efter ett tips inifrån parkförvaltningen, något som också bekräftades av en polisfru kvällen den 11 maj.
När alla 100 närvarande poliser vände all sin uppmärksamhet mot ett gäng anarkister, klättrade andra unga demonstranter raskt upp i träden, fast beslutna att inte låta sig hämtas ned.
Då allmänhetens sympati redan från början låg hos demonstranterna och polisen drog sig för att använda våld, var den första kraftmätningen snabbt vunnen.
Därefter tog en veckas ockupation och folkfest vid, som under fem dagar samlade en kvarts miljon besökare.
Många artister, som Cornelis Vreesvijk, Bernt Staf och till och med Operakören anslöt sig och drog folk. En annan, som ska uppträda nu igen, är Anders Linder (känd som Valle i Ville, Valle och Viktor).
Måndagen därpå gav politikerna upp och ändrade sina planer, så att almarna räddades.
Offensiv har talat med Göran Folin, som redan då var och än i dag är en av Alternativ Stads spindlar i nätet.
Varför firar ni 40-årsminnet?
– Främsta orsaken är att det är kul att fira segrar. Stockholmarna vann en enorm seger, med hjälp av Alternativ Stad. Nu vill vi göra det möjligt för dem att fira sin seger, en stor seger.
Vad vanns, förutom att almarna blev kvar?
– Politikerna fick större öron och mindre munnar. De blev skraja av en folkopinion de aldrig hade kunnat drömma om. Några månader efter Almstriden infördes också 50-kortet [i kollektivtrafiken], som det nya månadskortet i hela länet kallades. Det var en jättebra reform, för att blidka opinionen.
Hur stor omfattning hade striden?
– Ja, sedan segern som fick polisen på flykten natten till måndagen mellan den 11 och 12 maj, strömmade 250 000 människor till under fem dagars ockupation av Kungsan, enligt polisens beräkningar. Ockupanterna inrättade hängmattor i träden och en tältstad växte upp, natt och dag, tills det positiva beskedet kom efter fem dagar.
– Det gav ett enormt eko över världen. Enligt Expressen hade 200 miljoner tittare i hela världen kunnat se om striden på TV. Att något sånt kunde hända i Sverige av alla länder, samförståndets land, väckte ett enormt uppseende.
– Men Stockholmarna var skitförbannade sedan hela gamla Klara hade jämnats med marken för banker, storbolag, kommers och bilar, med breddade gator och parkeringshus. ”Hit, men inte längre” var känslan.
Tror du att många kommer till 40-årsfirandet?
– Ja, det kan komma hemskt mycket folk, vi får så j-a positiva reaktioner när vi är ute. Och det är enormt att så många minns och säger ”Jag var där”, eller ”Jag var bortrest, men min man var där” o s v.
Vad är ert budskap idag?
– Att det är rätt att göra uppror, se bara på stora delar av arabvärlden. En ny kampanj mot Förbifart Stockholm ska också starta den här dagen. Så ska olika kampanjer som pågår i Stockholm, som t ex i Husby, få en chans att presentera sig.
Arne Johansson