”Det är sprängfullt på avdelningarna”

2011-09-28 21:47:18
Offensiv rapporterade förra veckan om de massiva nedskärningar som väntar Marks kommun.

Efter kommunstyrelsens krismöte den 15 september, tillkännagav politikerna att skolor kan läggas ner. Nu kommer krisrapporter från förskolorna.
Enligt Lärarförbundets senaste undersökning finns det avdelningar som rymmer upp till 27 barn. Situationen har blivit värre sedan bantningen av personal­styrkan 2009. Barngrupperna har blivit större.
– Arbetsgivaren säger att de mindre enheterna inte är ekonomiskt försvarbara. Samtidigt konstaterar man att barngrupperna har blivit större, säger Ann-Marie Ragnarsson, ordförande för Lärarförbundets Markavdelning, till Offensiv.
– Om kvaliteten och välbe­finnandet ska kunna upprätthållas hos både personalen och bland barnen, kan man inte göra grupperna större. Nu är det sprängfullt på avdelningarna och personalen vittnar om att de är slutkörda.

Politikerna menar att avsikten inte är att genomföra nedskärningar utan ”effektiviseringar”. Precis som i till exempel Angered försöker de lägga ut rökridåer. Nedläggningarna är inte bara en besparing, utan möjliggör satsningar på personalen, menar man.
Men vad avsikten är råder det ingen tvekan om. Nämndens ­vice ordförande Peter Landgren (S) är alltför uppriktig till BT.se den 17 september:
– Vi måste vända på alla stenar och fundera på vilka heliga kor som kan slaktas, säger han.
Förra veckan demonstrerade 65 personer i Skene mot nedskärningarna inom vården.
– Dessa protester måste nu sammanlänkas med protester mot nedskärningarna på skolan, för att på allvar bjuda motstånd till politikernas planer, säger Erkki Kuningas, RS Mark.
Låt inte barnen betala krisen! ­Stoppa nedskärningarna och nedläggningarna – öka personaltätheten och minska barngrupperna.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!