”Det behövs en förortsmarsch i alla stadsdelar”

2012-05-10 12:55:43
Skolnedskärningarna i Göteborg verkar aldrig ta slut. Rättvisepartiet Socialisterna kommenterade tidigare i veckan de nya nedskärningarna i stadsdelen Majorna-Linné.

Av de 12 miljoner kronor som skärs bort i stadsdelen, ska fem miljoner tas från skolverksamheten. Då är det främst skolpersonal som får stryka på foten. Det exakta antalet som får gå är ännu inte klarlagt, men det handlar åtminstone om över 20 årsarbetare.
Detta drabbar stadsdelens unga hårt. Speciellt hård blir  attacken då både Skolinspektionen och föräldrar under våren starkt kritiserat skolorna i Majorna-Linné just på grund av att det redan finns för få lärare och övrig skolpersonal i dem.
Kontentan av nedskärningarna kommer bli att det blir större barngrupper och färre vuxna på skolorna.

Stadsdelsdirektör Linda Nygren nämnde nedskärningarna:
– Vi har ju det kommunbidrag vi har. Då är det de här åtgärderna vi kan göra och de är nödvändiga för att komma i kostymen.
Men dessa nedskärningar är inte de första i stadsdelen, Göteborg eller övriga landet, och ej heller de sista.
I det kapitalistiska samhället finns ingen sista nedskärning, ingen sista besparing, inget sista skräddarbesök för att komma i den beryktade kostymen. Storföretag, banker och privata aktörer tjänar storkovan men profiten går rakt ner i några få rikas fickor istället för till offentlig sektor och till där behoven finns.

400 föräldrar demonstrerade till SDN-mötet när beslutet skulle fattas. Politikerna vrider ut och in på sig själva i försök att minska protesterna, och pressade av föräldrarna känner de sig tvingade att minska underskottet på just skolan. Istället är det individ- och familjeomsorgen som verkar få ta den största smällen.
Det är dags att hela Göteborg nu sätter ner foten mot dessa nedskärningar, som gjorts i Angered där motståndet mot nedskärningarna varit stort. Initiativ som förortsmarschen som anordnades av föräldrar, lärare, fritidsgårdar etc berörda i Angered behövs i hela Göteborg.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!