Det behövs nya medier

2018-04-05 13:55:35
Israels skjutning av över 1 400 obeväpnade palestinier inne i Gaza har väckt ett ramaskri bland människor över hela världen – men inte hos media och styrande politiker i västvärlden.
När den socialdemokratiska statsministern Stefan Löfven överträffas av en sådan som Turkiets Erdoğan – som har fördömt dessa övergrepp (om än av inrikespolitiska skäl) – har det verkligen gått för långt.
Men rekordet i Sverige sattes nog av reportern Johan Mattias Sommarström i radioprogrammet Gomorron världen i P1 söndagen den 1 april (passande nog). Sommarström påstod att palestinska demonstrationer ”spårade ur” genom att palestinier började tända eld på gummidäck och kasta sten, ”och då var israelerna tvungna att försvara sig”.
Att detta är nonsens framgår av live-sändningarna från Gaza. Där såg man att det började med att israeliska soldater öppnade eld. Först därefter tände palestinier eld på gummidäck. Men vad menar egentligen Sommarström? Att det är dödsstraff på att bränna gummidäck i sitt eget land? 

Av ett public service-program som Gomorron världen kunde man förvänta sig att de förklarade varför palestinierna tände eld på gummidäck – att det naturligtvis var för att skapa rökridåer för att de israeliska krypskyttarna inte skulle kunna se sina levande mål. Fast vid närmare eftertanke – varför nämnde de över huvud taget gummidäcken?
Israel har grävt en 200 meter bred sandgrop längs gränsen till Gaza. På vilket sätt skulle det motivera eldgivning med skarpa skott om nu palestinier kastar ner stenar – och kanske till och med brandflaskor – i den gropen? Det är en fråga Gomorron världen skulle ha ställt. Men det gjorde man inte. Istället upprepade man den ovanligt genomskinliga israeliska propagandan i det här fallet. Som om de inte har förmågan att tänka kritiskt.
Men Johan Mattias Sommarströms freudianska felsägningar i radioprogrammet är verkligen avslöjande: ”Det här gränsstängslet som skyddar (…) jag menar, som gör att palestinierna inte ska kunna komma ut (…) jag menar, så att de inte ska kunna komma in i Israel.”
Aftonbladet och Expressen var inte lika extremt vinklade, men de citerade ändå huvudsakligen den israeliska statens representanter och en ”expert” som sa att ”Israel balanserar på en guldvåg”. All uppmärksamhet som skjutandet av 1 400 palestinier fick var en notis i vardera tidningen lördagen den 31 mars.
Detta är faktiskt rent rasistiskt, om än (förhoppningsvis) omedvetet. Om det hade varit tvärtom – om 1 400 israeler blivit skjutna inne i Israel av eldgivning från Gaza – hade det blivit oerhört mycket mer än en notis. Och den som i det läget till äventyrs varit så omdömes­lös att hen hade sagt att till exempel Hamas ”balanserar på en guldvåg” skulle aldrig i livet citeras i någon av dessa tidningar (med all rätta). 

Mainstream-medias rent propagandistiska bevakning av palestiniernas kamp för rättvisa sätter fingret på något som blir alltmer tydligt: Det behövs nya medier. Det behövs medier som tar sin utgångspunkt i arbetarklassens och de förtryckta massornas situation, och ger det som Rage Against the Machine sjöng om: Voice of the voiceless, en röst åt dem som inte hörs.
Det är därför, och bara därför, som vi ger ut Offensiv. Det är därför det är så viktigt att se till så att tidningen Offensiv växer och sprids till fler och fler arbetargrupper. Om du kan skaffa en ny prenumerant före nästa nummer har du gett ett viktigt bidrag.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!