Det bidde bara en tummetott

2016-05-26 10:05:18
Aftonbladets kartläggning av Sverigedemokraternas mediaprojekt visar på ett monumentalt fiasko. Nästan 8 miljoner kronor har satsningarna, där tidningen Samtiden har varit central, kostat SD. Berättelsen om Samtiden är kantad av problem och nederlag. Försenad lansering, avhopp, interna bråk, teknikstrul och ett av TT uppsagt samarbete.
Samtiden skulle bli en fristående tidning, en fortsättning på omstruktureringen av SD:s image från heilande huliganer till nystrukna skjortor och rosiga kinder. Valet stod mellan att rensa upp en av de redan etablerade sidorna, som Politiskt Inkorrekt eller Fria Tider, eller att starta en helt ny mediaplattform. SD valde att försöka skapa en fristående socialkonservativ tidning och kalla den Samtiden. Från det anonyma hatet i forumtrådar och på bloggar skulle ett mer städat och systematiskt mediaarbete byggas. En tidning, webb-tv och ”riktiga” journalister skulle bana vägen för ett eget litet mediaimperium. Bland de föreslagna skribenterna fanns Marcus Birro.

Föga förvånande springer SD kapitalisternas ärenden och försöker samtidigt gömma sig bakom föreställningen att de är en underdog. Stor uppmärksamhet har väckts av att Hans Bergström, före detta chefredaktör på Dagens Nyheter, i mejl till Linus Bylund gav SD råd som att bland annat fälla den då nyligen tillträdda socialdemokratiska regeringen. Samme Bergström är varm förespråkare av vinster i välfärden och aktiv i friskolekoncernen Internationella engelska skolan. Bergström har stöttat arbetet med sin expertis och från SD:s sida fanns även en förhoppning om att han skulle leda projektet.
37 000 kronor i månaden var Birros prislapp. För den nätta summan skulle han varje vecka producera två krönikor, en podcast och ett tv-program med den inte lite narcissistiska titeln ”Birros betraktelser”. Jimmie Åkesson säger till Aftonbladet att han vill bygga en folkrörelse. I ambitionen att bli en lika stor aktör som SvD tänktes Birro bli ett trumfkort i SD:s försök att nå de intellektuella reaktionärerna. Att Birro är tjenis och du med Mattias Karlsson och Linus Bylund visste vi redan och nu vet vi även vad han kostar. Samarbetet med Birro blev aldrig av. Varför och vem som avbröt diskussionerna är oklart.

De ambitiösa målen har inte nåtts. Flera år senare är Samtiden långt ifrån den succé som spinndoktorn Erik Almqvist hade hoppats på – han som efter järnrörsskandalerna fick lite extra tid och tre miljoner kronor att leka mediamogul för. Pengarna som pumpades in har inte gett utdelning. Turerna är många och långa, både när det gäller att värva skribenter och mer drivande publicister. Samtidigt har intresset från prenumeranterna uteblivit och då även presstödet. Ingrid Carlqvist, som senare startade den islamofobiska nättidningen Dispatch International, var länge med på färden.Helena Edlund anställdes som redaktör för webb-tv:n, men sparkades när hon upprepade gånger kom med kritik. Utrustning köptes in, flera partianställda gick mediautbildning, men nu står kamerorna och samlar damm. Av webb-teven bidde det knappt ens en tummetott.

Sanningen är att den populistiska och rasistiska smörja som Samtiden skulle erbjuda kan läsarna få helt gratis genom redan etablerade sidor. Att SD har svårt att hålla sams både i de egna leden och med personer i deras nära omgivning i kombination med en monumental inkompetens får vi vara glada för, för vad skulle SD vara om de hade kunnat ha en ännu starkare megafon ut för att bygga den så kallade folkrörelse som Åkesson drömmer om? Vad hade hänt om SD:s mediaprojekt faktiskt hade blivit en ny välstruken rock istället för en ynklig tummetott?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!