Det blir bara varmare

2016-03-16 12:12:09

foto: Joni-Pekka Luomala / Flickr CC
I en värld som bara blir varmare krävs det en grön omställning omedelbart, vilket kapitalismen inte kan erbjuda.

En analys från det amerikanska rymdinstitutet Nasa visar att årets februarimånad har krossat alla tidigare värmerekord. Det har aldrig någonsin varit en sådan hög global medeltemperatur under februari månad som i år, då den var 1,35 grader högre jämfört med referensperioden år 1951-1980.

”Det är verkligen chockerande, och ännu en påminnelse om den sedan länge ständigt ökande globala temperaturen som en följd av utsläppen av växthusgaser som människan producerar”, kommenterade meteorologerna bakom väder- och klimatbloggen Weather Underground det hela i sin analys.
En del av förklaringen står att finna i väderfenomenet El Niño, men inte hela: Under den senaste El Niño åren 1997 och 1998 var den globala medeltemperaturen 0,5 grader lägre än vad den är nu.
– Det här visar hur mycket den globala uppvärmningen ökat sedan dess. Vi befinner oss i ett slags akut nödläge för klimatet nu, säger Stefan Rahmstorf, professor och chef för klimatforskningsinstitutet vid universitetet i tyska Potsdam, till SVT den 14 mars.
Även januari månad slog värme­rekord med att ligga 1,15 grader över referensperioden som Nasa använder sig utav mellan åren 1951-1980. Den första halvan av mars har visat samma trend, med en högre global medel­temperatur än vad som har uppmätts innan.

Att vi befinner oss i ett akut nödläge för klimatet är en korrekt beskrivning av situationen. Ändå fortsätter regeringar, storföretag och resten av etablissemanget att blunda för den annalkande klimatkatastrofen. Varför?
Egentligen är svaret simpelt: Kapitalism. Det är ett system som baseras på kortsiktiga vinster och exploatering av djur, natur och människor. Och kapitalisterna, med stöd av politiker och makthavare som tjänar kapitalismens intressen, kommer inte att självmant ge ifrån sig vad de anser vara sitt, men som egentligen är ett ofantligt mervärde som de exploaterade har skapat åt dem. Miljöförstöringen kommer att fortgå precis som innan så länge det finns ett ekonomiskt intresse i det.

Floppen som är det så kallade ”avtalet” efter klimattoppmötet i Paris i december ifjol, COP21, visar med all önskvärd tydlighet detta. Avtalet, som av vissa har kallats en ”historisk vändpunkt i världen”, innebar inte på något sätt en vändpunkt för klimatet.
Man förlitar sig i avtalet på marknadsmekanismer och oprövade teknologiska lösningar, som att suga koldioxid ur atmosfären, samtidigt som inga aktioner eller handfasta handlingar beslutades om. Eller som den kände klimatforskaren James Hansen kommenterade avtalet: ”Det är verkligen ett bedrägeri, ett fuskverk utan handling, bara löften.”
Det står enormt mycket pengar, resurser och rikedomar på spel för kapitalister att förlora om en verklig, grön omställning av klimatet skulle genomföras. Detta beroende av flera anledningar (de enorma vinsterna från den fossila bränsleindustrin exempelvis), men framförallt eftersom en sådan omställning också skulle innebära ett helt annat ekonomiskt och socialt system, kapitalismens antites:
Socialism.

En grön och hållbar omställning av produktion och drift av varor, tjänster och energi kan genomföras – men bara om de stora energi- och oljebolagen, banker och storföretag världen över ställs under demokratisk kontroll och styre underifrån. Det är bara så som vi kan fördela de ekonomiska resurserna till de behov som finns, som exempelvis investeringar på kraftigt utbyggd och gratis kollektivtrafik, klimatsmarta lägenheter, forskning och utveckling av förnyelsebar energi, effektiviserad transport av varor med mera.
Vi skulle även kunna bygga ut välfärden, garantera trygghet, jobb och bostad åt alla, få ett slut på krig och elände med mera. Men för att nå dit krävs det att progressiva gräsrotsrörelser, nätverk, fackföreningar, miljö- och klimatgrupper med flera enas i en gemensam kamp mot högerpolitik och det kapitalistiska system som syresätter förtrycken och splittrar människor. Det är det enda sättet att komma till ända med miljöförstöring, klimatkatastrofer och alla andra förödande konsekvenser systemet för med sig. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!