Det kokar på skolorna i Haninge

2012-11-01 14:56:32
”Ni måste komma ut till Brandbergen, där kokar det”, var en av många kommentarer som mötte Rättvisepartiet Socialisterna (RS) under vår intensivvecka med skoltema. 1 320 personer skrev på våra listor för upprustning av skolan och ett 20-tal nya personer vill bli aktiva vilket gör att kampanjen fortsätter.

På gymnasieskolorna inspireras ­eleverna av skolstrejken på Globala och höll med om att det behövs ett motstånd mot Björklunds ­klasskola.
Det nya betygssystemet är inte populärt och yrkeseleverna är klart missnöjda med att de inte blir högskolebehöriga.

Mest explosivt är det i grundskolorna.
Efter nedläggningen av två grundskolor, Klockarbergskolan och Jordbromalmsskolan, är det supertrångt på främst Brandbergsskolan och Söderbymalmsskolan dit de flesta barnen har tryckts in. Lärare berättar om hur de som höjer rösten mot missförhållanden hotas och tystas.
Trots att kommunen har ­överskott tvingas skolorna att ta itu med under­skott och personal sägs upp. Turordningsreglerna förbigås för att ytterli­gare spara pengar.

Haninge har återigen
lyckats placera sig på botten (288:e plats av 290) av alla kommuner vad gäller Lärarförbundets ranking över ­lärartätheten – kommunen tycker inte att lärare är viktiga.
På Åbyskolan är situationen ohållbar. Tre andraklasser har slagits ihop till två. Lärarna mäktar inte med arbetsbördan och hoppar av. En av klasserna är inne på sin tredje lärare sedan terminsstart.
På Lundaskolan har en grupp föräldrar bildat ett nätverk mot oaccep­tabla förhållanden. Det tas in ­vikarier som överhuvudtaget inte är lämpliga, våldssituationer har förekommit.
På den lilla Ornöskolan med 18 elever utsågs förra årets bästa pedagog i Haninge – vilket helt motsäger kommunledningens policy om att klasstorlekarna inte har någon som helst betydelse.
Nu behövs dock fler elever till skolan så att den får vara kvar.
Att Haninge nu ger sig på förskolan med nya nedskärningar var det i stort sett inga föräldrar alls som kände till. Kommunen har i åtta år brutit mot lagen och låtit föräldrarna ta med sig blöjor till förskolan. När nu Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har satt stopp för detta införs gratis blöjor, men utan någon resurs­förstärkning. Det innebär att ­blöjorna måste betalas med neddragningar i verksamheten. Förskolepersonalen är helt villrådig om hur de ska ­mäkta med.

Det är uppenbarligen dags för ett skoluppror i Haninge.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att samla alla intresserade vi har träffat på för att planera fortsättning­en.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!