”Det pågår ett modernt slaveri”

2007-11-21 16:30:17
Låg lön eller ingen alls, 12-16 timmars arbetsdagar, usla boendeformer och stora säkerhetsbrister. Detta är vardagen för många polska arbetare i Sverige.

Helena Kirtz, tolk på Byggnads, avslöjar:
– Så gott som alla polacker i Sverige arbetar under vidriga förhållanden.
Man kan inte kalla detta för något annat än livegenskap.
– 19-29 kronor per timme är vanligt. Detta räcker knappt till mat. Ofta blir de även blåsta på antingen lön eller hemresan. Bråkar de hotar arbetsgivaren med att anmäla dem för svartarbete eller med att avskeda dem.
Säkerhetstänkandet är obefintligt och boendeförhållandena miserabla:
– Vid ett fall hittade vi två arbetare som bodde i en fallfärdig barack, utan vatten och element. Säkerhetsutrustning får de heller inte möjlighet att använda. Det pågår ett modernt slaveri och detta är bara toppen på ett isberg, säger Helena Kirtz.

Niclas Söderholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!