”Det räcker inte med fördömanden”

2012-11-22 14:51:29
Lördagen den 17 november samlades omkring 800 personer i Göteborg på manifestationen mot Israels attacker mot Gaza. De palestinska fanorna vajade i vinden. Demonstrationen organiserades av föreningen Palestinska huset och dess ungdomsförbund.

Bara under lördagen genomförde Israel över 300 flyganfall mot ­Gaza och den israeliska regeringen hotar med att detta blir en ”utdragen konflikt”. Israel har under de senas­te månaderna trappat upp konflik­ten och har avfyrat ett regn av missiler mot den palestinska befolkningen.

Manifestationen inleddes med en tyst minut för att hedra alla ­offer i Gaza. Efteråt var det dags för representanter från en rad organisationer att tala.
Den första talaren var Ann Ighe från Ship to Gaza, som talade om hur det krig vi ser nu bara är en fortsättning av blockaden, fast med andra medel. Hon nämnde hur protester mot den pågående massakern spridit sig världen över, exempelvis i Washington, New York, Managua, Dublin, London, Madrid, Barcelona, Kairo och Tunis.
Nästa talare var Walid Diab från Palestinska huset i Göteborg.
– Gaza är ett av de mest tätbefolkade områdena i världen och det är civila som får betala för Isra­els smutsiga krig. Kampen i Pale­stina mot ockupationen ska fortsätta tills palestinierna uppnår alla sina rättigheter. Att bara fördöma Israels ockupation räcker inte.

Från Rättvisepartiet Socialisterna talade Amer Mohammed Ali på arabiska och svenska.
– Återigen har staten Israel tagit sig rätten att med bomber ta livet av palestinier. Det är snart val i Israel och terrorstaten har tappat stödet från sin befolkning när det kommer till opinion. Med död och bomber försöker man ta sig till regeringsställning. De har kört sin egen ekonomi i botten. De har skapat fattigdom, vilket har fått ut israeler på gatorna mot regeringen och stödet för det palestinska folket, för araber och afrikanska flyktingar har ökat i Israel. Regeringen planerar att vinna valet med blod på sina händer genom att splittra befolkningen och det blodet ska palestinierna stå för.

– Israels regering är rädd och fruktar den internationella press som solidaritetsrörelser har fört fram. Rättvisepartiet Socialisterna och vår internationella organisation är övertygade om att Pale­stina kommer att befrias.
– Vi vill också betona att det inte finns någon inomkapitalistisk lösning på konflikten. De palestinska massorna behöver organisera sig, för en demokratisk kontroll över hela samhället. En sådan organisering måste ske underifrån, samtidigt som man måste appellera till den internationella arbetarklassen om stöd och solidaritet. Bara socialismen kan bringa en lösning på massornas problem. Imperialismen är oförmögen att bringa fred och stabilitet.
Demonstrationen hade också ett starkt kulturinslag med Belal Shaban, Palestinsk folkmusik och politisk hiphop med Vic Vem, Adoo & Hamodii och Ledr P.
Samma dag demonstrerade om­kring 700 personer i Malmö och 300 i Stockholm mot Israels krig.

Irma Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!