”Det räcker nu!” – Husbymöte manar pris- och hyresprotester

Nu måste protesterna snarast spridas, manade mötet i Husby. I förgrunden artikelförfattaren Arne Johansson. Foto: Offensiv

Representanter för nio föreningar i Husby, Akalla och Kista bildade måndag kväll den 24 oktober ett nätverk som manar till protester mot chockhöjda hyror, mat- och elpriser under rubriken ”Det räcker nu!”.
Även nödvändigheten att agera mot den SD-ledda högerregeringens attacker mot förorternas folk diskuterades.

ARNE JOHANSSON

Imötet deltog representanter för Norra Järva Stadsdelsråd, Husbyrådet, Ort till ort, Husby arbetarcentrum, LH Balla backen, LH Bergengatan, LH Nidarosgatan, Eritreanska föreningen och Föreningen International.
Mötet inleddes med en diskussion om bakgrunden, där skenande höjningar av mat- och elpriser nu följs av krav från fastighetsägarna på cirka 10 procent.
Irritationen på mötet var stor över att Hyresgästföreningen i Stockholm har svarat de privata fastighetsägarnas krav på 9,5 procent med ett första motbud på 2,4 procent, något som kan peka mot en mycket rutten kompromiss någonstans däremellan.
– Var har de fått mandat till det?, frågade sig en av deltagarna.
Samtidigt väcktes frågan om varför allmännyttan i Stockholm ännu inte har publicerat något krav. Kanske inväntas direktiv från det nya S, V och MP-styret, där Vänsterpartiet fått posten som borgarråd och makt att utse ordföranden i de tre allmännyttiga bostadsföretagen?
Det är i så fall ett läge där både Hyresgästföreningens förhandlare och det nya “vänsterstyret” i Stockholm snabbt behöver känna mångas krav på att förhindra hyreshöjningar av en stark opinionsrörelse.
Mötet välkomnade att Husby arbetarcentrum, som mest gjort sig känt för stöd till utsatta arbetare som lurats av samvetslösa arbetsgivare, redan utlyst ett torgmöte mot prishöjningar nu på lördag kl 13 på Husby torg. Detta blir nu ett gemensamt protestmöte med öppen mick, där alla är välkomna.

Om kravet på frysta hyror var alla ense. Husby arbetarcentrums krav på att alla husbybor ska ges matkuponger möttes av kritiska invändningar. Andra förslag som väcktes var krav på bort med moms på maten och ekonomiskt stöd till ekonomiskt utsatta.
Fakta ska också tas fram om de höga vinsterna hos fastighetsägare, banker, elbolag och matbutiker som ICA.

Ett första gemensamt protestmöte arrangeras alltså nu på lördag samtidigt som många underströk betydelsen av att protesterna snarast måste spridas inte bara till hela Stockholm utan också över landet.
Kanske kommer också förslag på gemensamma aktioner runt om i landet att diskuteras på nätverket Nej till marknadshyras digitala “Stormöte mot hyreshöjningar”, som hålls på sen kvällstid den 14 november, kl 20-22 (se eventet på facebook).
”Det räcker nu!” är samma rubrik som i Nej till marknadshyras upprop mot chockhöjda hyror – ett upprop som de senaste dagarna har antagits av följande föreningar i Husby, Akalla och Kista: Norra Järva Stadsdelsråd, Husbyrådet, LH Balla backen, LH Bergengatan och Eritreanska föreningen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!