”Diktaturbältet” – Telia Soneras kunder

2012-04-25 16:29:07
Telia Sonera förser i praktiken diktaturer med övervakning genom sitt telekomsystem. Nya avslöjanden i Svt:s Uppdrag Granskning stödjer de protester som CWI har genomfört sedan förra året.

CWI (Committee for a Workers’ International) och Rättvisepartiet Socialisterna har genomfört uppmärksammade aktioner mot ­Telia Soneras affärer med den korrupta regimen i Kazakstan efter dess förtryck av oljearbetarnas strejk och rörelsen mot regimen i landet.
Nu avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning än mer ofördelaktig information om den internationella jätten Telia Sonera: Geor­gien, Azerbajdzjan, Uzbekistan, Kazakstan och Tadzjikistan – länder i det så kallade diktaturbältet – finns samtliga på Telia Soneras kundlista, och koncernen samar­betar med ländernas säkerhetstjänster.

Telia Soneras vinst för 2011 uppnår inte mindre än enorma 36 miljarder kronor – ungefär lika mycket som Sveriges försvarsbudget – varav en fjärdedel kommer från diktaturerna i forna Sovjetunionen.
Störst kassako är Kazakstan, där vinsten uppgår till 4,5 miljarder kronor – pengar som tjänas i samarbete med den regim som är ansvarig för den blodiga massaker på arbetare den 19 december 2011 då minst 70 miste livet och hundratals skadades i oprovocerade attacker från polis och militär.

I Vitryssland är Telia Sonera verksamma via mobiloperatören Life. Vitryssland har styrts diktatoriskt av president Alexander Lukasjenko sedan 1990-talet. Lukasjenko har gjort sig internationellt känd som ”Europas sista diktator” med ansvar för massiv förföljelse, kartläggning och repression mot all opposition i landet, inklusive de få ­fackföreningar som finns. Under valnatten den 19 december 2011, då Luka­sjenko återvaldes efter omfattande valfusk, urartade stora protester i kravaller efter att kravallpolis gått till attack. 700 arresterades, inklusive oppositionspartiernas presidentkandidater. Under veckorna efter valet använde säkerhetstjänsten sig av information från operatören Life för att bevisa att personer hade befunnit sig på torget.
Cecilia Edström, kommunikationsdirektör på Telia Sonera, försvarar samröret med säkerhetstjänsterna med att man håller sig till lagen i respektive land. Att vissa länder man är verksam i råkar vara diktaturer är inte en faktor i sammanhanget. I flera av de länder som Uppdrag Granskning nämner, upplåter Telia Soneras bolag plats för säkerhetstjänsterna i sina egna lokaler och tillåter uppkoppling via informationssystem som ger myndigheterna fri tillgång till ­operatörernas abonnenter dygnet runt. De behöver inte ens vända sig till företagen, utan kan själva gå in och plocka ut vald information.

Västerländska affärsintressen kommer alltid att stå över mänskliga och demokratiska rättigheter sett ur storföretagens och regeringarnas perspektiv.
Kampen mot den globala kapitalismen måste stå i arbetarsolidaritetens tecken. Planerad att avgå till Kazakstan är en delegation med fackliga representanter och politiker från Europa, bland andra Paul Murphy, som sitter i Europaparlamentet för RS systerparti Socialist Party på Irland. Delegationen ska granska regimens inblandning i den blodiga massakern i Zjanaozen den 16 december och bistå arbetarnas oberoende utredning.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!