Direktörslönerna slår nya rekord

2008-07-09 16:09:41
Börsbolagens VD:ar fick år 2007 rekordhöga lönelyft på 21 procent. Det kan jämföras med arbetares lönelyft samma år på 3,6 procent och tjänstemäns på 3,3 procent. Bonusarna har inte varit så höga sedan 2003.

Direktörernas lönelyft slår rekord samtidigt som den totala vinstsumman fallit med 16 procent. Bonusar betalas ut även om bolaget går med förlust. Några företag som gått med förlust de senaste två åren men ­ändå gett vd-bonusar är IBS, Nexus, Precise Biometrics och Tele2. Det är ­oftast omöjligt för utomstående att kunna räkna ut hur man kommit fram till bonusarna.
Högsta lönen i år fick Ericssons vd Carl-Henric Svanberg med cirka 26 miljoner kronor. Samma företag har sedan år 1998 sparkat mer än 25 000 anställda i Sverige. Samma
direktörer som nu fått rekordhöga löneförhöjningar tyckte att strejkande sjuksköterskor var för ­högavlönade, och hejar på högerregeringens ­försök att införa en ny  låglönemarknad.

Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!