
Arbetarna, som ofta kommer från Nepal, Malaysia och Indien, lever under närmast slaveriliknande villkor på arbetsplatserna.
Bara mellan 4 juni och 8 augusti dog 44 arbetare av hjärtattacker eller arbetsplatsolyckor, varav den vanligaste var fallolyckor. Cirka 100 unga arbetare har redan fått sätta livet till och det internationella byggfacket BTI bedömer att 4 000 arbetare kommer att dö innan första avspark i mästerskapet 2022, om inget görs.
Qatar är ett av alla de oljeländer som styrs enväldigt av den klan som lagt beslag på makten över oljeproduktionen. Endast 15 procent av befolkningen är qatariska medborgare och större delen av allt arbete görs av 1,5 miljoner migrantarbetare.
Under floskler som att internationella fotbollsförbundet, Fifa, vill sprida fotbollen till nya delar av världen lyckades fotbollspamparna 2010 sno åt sig miljardmutor till Fifa och ner i de egna fickorna genom att ge Qatar VM år 2022. Qatar ska nu satsa drygt 1 000 miljarder kronor på toppmoderna arenor och infrastruktur samt 100 000 nya hotellrum. De som ska göra jobbet är en halv miljon nya arbetare, däribland 340 000 från Nepal.
Arbetarna har berättat för The Guardian, men också för BTI:s utsända, att de har fått ta lån av förmedlarna av jobben för att överhuvudtaget kunna få kontrakt och kunna resa till Qatar.
På plats har deras arbetsgivare tagit ifrån dem pass och ID-handlingar under förevändningen att de inte får lämna arbetsplatsen förrän de har fullgjort sitt kontrakt och betalat igen lånet.
På detta sätt har de i praktiken blivit livegna slavar på arbetsplatser med livsfarliga arbetsvillkor utan att ha något att säga till om.
Arbetare har fått arbeta i tolvtimmarspass i extrem värme utan mat och ibland även utan dryck. Därför är det inte konstigt att den näst vanligaste dödsorsaken har varit hjärtattacker. Hundratals har också blivit skadade i olyckor med maskiner och fordon.
Byggnads ordförande Johan Lindblom besökte nyligen Qatar i en delegation från BTI. I ett pressmeddelande säger han:
– Vi möttes först av en fasad. Vi fick bara besöka arbetsplatser som var goda exempel. Representanter från regimen och från Fifa påstod att problemen inte var så stora och att man redan börjat jobba med frågorna.
Men när BTI’s representanter själva senare tog sig ut till arbetarnas läger fick de höra en helt annan historia.
– Det vi fick höra då bekräftar The Guardians uppgifter om slavliknande förhållanden. Bland annat berättade de om hur de gemensamt skrapat ihop pengar för att kunna skicka hem sina döda arbetskamrater till sina familjer. Det är ofattbart.
Byggfacket kräver nu att Qatar ska skriva under ILO-konventionen för att stärka fackliga rättigheter och underlätta organisering och möjligheten att inspektera arbetsplatser. De kräver även förbud för arbetsgivarna att ta migrantarbetarnas pass eller ta ut avgifter för dem samt att anställningskontrakten ska finnas på arbetarnas hemspråk.
Fotbollsproffsens spelarfack Fifpro kräver att oberoende experter inspekterar arbetsplatser och ser till att arbetslagarna följs. ”Qatar måste respektera nyckelpersonerna av VM 2022 – arbetarna som bygger arenorna och infrastrukturen och fotbollsproffsen som ska spela på arenorna”, skriver Fifpro.
Internationella fackföreningskonfederationen (ITUC) kräver också att få inspektera arbetsplatserna tillsammans med Fifa.
”Arbetsinspektionen i Qatar har misslyckats. Regeringens löften skulle bara ge några fler inspektörer till ett system som inte fungerar. Det skulle inte göra någon skillnad”, säger Sharan Burrow, ITUC:s generalsekreterare till The Guardian.
”Arbetare har inte möjlighet att tala fritt när de lever under hotet att inte få tillbaka sina pass från arbetsgivaren och därför varken kan byta jobb eller lämna landet”.
ILO, FN:s organisation för fackliga frågor, kräver att Fifa använder sin makt för att förbättra arbetsvillkoren. Den europeiska fotbollens ordförande Michel Platini har sagt att han är mer orolig för migrantarbetarnas säkerhet än diskussionen om mästerskapet ska spelas på sommaren eller vintern (i samband med den pågående debatten om hälsoriskerna med att spela fotboll i 40-50 graders hetta). Fifas ordförande Sepp Blatter svarar svepande att de är medvetna om uppgifterna om arbetarnas arbetsförhållanden, men att det kommer att ordnas då det ju är åtta år kvar till Qatars mästerskap.
Det är stor risk för att allt stannar i deklarationer. Det mest konkreta kravet i The Guardian ställs av Ramesh Badal. Han är advokat från Kathmandu som representerar nepalesiska arbetare som på olika sätt blivit offer för förhållandena i Qatar, som exempelvis förlorat både händer och fötter på sina arbetsplatser.
Han kräver att Fifa sätter en ”deadline” för Qatar där de måste visa att de kan förebygga och stoppa missbruk av arbetarnas arbetsvillkor. Om de misslyckas ska Fotbolls VM tas ifrån Qatar. ”De här ligger nu i händerna på Fifa”.
Stefan Lundqvist