Dödsskotten skakar Göteborg

2016-11-09 12:52:27

foto: Wikimedia Commons (bilden är ett montage)
43 skottlossningar har ägt rum i Göteborg i år.

Våldet i Göteborg fortsätter att skörda offer i Göteborgs arbetarstadsdelar. Senast dödades två bröder i Västra Frölunda, och innan dess har dödligt våld ägt rum i både Angered och Biskopsgården.

Det har rapporterats om granater som har kastats in i lägenheter, skott som har fastnat i lägenheters och husens fasader och dörrar, bilbränder samt mord. Allt detta har skapat en befogad rädsla i de drabbade förorterna. Det verkar inte finnas ett slut på våldet – när det lugnar ner sig i ett område blossar det upp i ett annat. Den gemensamma nämnaren är socio­ekonomiskt svaga stadsdelar med hög trångboddhet och arbetslöshet.

I år har det varit minst 43 skottlossningar, åtta skadade och fem döda. Borgarpressen lyfter fram dessa siffror som ett problem för Göteborg stads turistnäring och stadens internationella rykte.

Men för familjer och vänner till de döda och för de som bor i de drabbade arbetarstadsdelarna handlar det om otrygghet och en frustration över att unga liv skördas i gängkriminalitet, ett krig där inte sällan oskyldiga drabbas, som 8-åriga Ah­med som miste livet då en handgranat kastades in i en lägenhet där han låg och sov. Det växer också en rädsla för att det nästa gång kan vara ens egna barn eller syskon som skjuts.

Media rapporterar om att de två bröder som sköts ihjäl i Frölunda inte har ett kriminellt förflutet och inte umgås i kriminella kretsar, utan att den ”äldre” av de två, ”20-åringen”, ska ha varit bekant med en som sköts ihjäl för tre år sedan.

Även om polisen skulle gripa de skyldiga för varje skottlossning, vilket förvisso skulle ge ett tillfälligt och nödvändigt andrum åt våra drabbade områden, kommer det inte vara en permanent lösning om man inte samtidigt angriper problemets orsak.

Så länge arbetslöshet och bostadsbrist råder samt en nedrustad välfärd inte fungerar kommer förutsättningarna för gängbildning och våldet att finnas kvar.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Göteborg har en lång meritlista i kampen för trygghet och välfärd. Vi varnade för gängbildning och våldet i valmanifesten redan år 2010 och 2014.

Nu har vi sett resultatet då samma högerpolitik fortsatt har inneburit nedskärningar och en växande bostadskris, arbetslöshet och social nedrustning.

RS har organiserat öppna möten om frågan i flera stadsdelar och organiserat demonstrationer mot våldet som år 2013 som RS lyfte till förortsåret med krav på upprustning samt för trygghet och välfärd.

Vi har kämpat för att behålla och utveckla lokal service på de tomma förortstorgen.

Genom kamp och organisering har RS tillsammans med andra räddat skolor, stoppat nedläggningar av fritidsgårdar, bibliotek och badhus och samtidigt poängterat att det i längden inte kommer att räcka om inte en omfattande satsning görs.

I slutändan behövs ett socialistiskt massparti som mobiliserar arbetare, unga och låginkomsttagare mot högerpolitiken som har skapat segregationen. Denna uppfattning delas av fler än RS när den lyfts på möten och debatter med politiker och tjänstemän som efter skottlossningen utanför Hammarkulleskolan för några år sedan. Då krävde föräldrar att det skulle satsas på jobb och bostäder.

De fem som har dött i år har lämnat efter sig vänner och anhöriga som kommer att leva i sorg och saknad samt grannar som känner att nu får det vara nog. Nog med våldet, nog med att begrava unga och nog med rädsla. I Biskopsgården har föräldrar, framför allt mammor, gått samman för att bilda nätverk i syfte att stoppa våldet.

Det som behövs idag är ett göteborgskt nätverk som samlar aktiva i förorterna och mobiliserar tillsammans. Politikerna vill att problemen ska vara isolerade kring varje stadsdels boende. Styrande socialdemokrater har besökt Frölunda och menar i intervjuer i media att de växlar upp stödet till föreningar, samtidigt som föreningsaktiva i andra änden av stan håller på att bli vräkta från sina lokaler. Det är tydligt att det finns olika intressen när det gäller de styrande politikerna och de som bor i förorten. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!