Dokument inifrån en låglönemarknad

2011-03-07 12:54:41




SVT:s Dokument Inifrån visade den 20 februari hur arbetande ungdomar utnyttjas inom företag som The Phone House, ett företag som kritiker jämför med en religiös sekt. De anställda tvingas arbeta 10-12 timmar om dagen, och en stor del av arbetstiden är obetald.

Den 27 februari visade SVT:s Dokument Inifrån en uppföljare, som fick namnet ”Generation utanför” och som också handlar om hur unga utnyttjas på arbetsmarknaden.
Vissa jobb har under ett antal år kommit att mer och mer bli typiska ungdomsjobb.
Det är främst servicejobb, som exempelvis på företag som McDonalds och Lidl. Där är tempot ständigt högt för de arbetande, och det finns en stor tidspress. Dessa jobb är inte bra betalda, men anses som ett bra sätt för unga att komma in på arbetsmarknaden.
Redan förra året kom det ut hur dåliga förhållandena är på McDonalds. De anställda kan tvingas ta rast när det inte finns så många kunder, men de får inte gå hem eftersom de kan komma att behövas där senare. De anställda får med andra ord sitta och vänta på att de kanske kommer att behövas, och det utan betalning. Om någon anställd säger ifrån riskerar personen bestraffning i form av en väldigt obekväm arbetsuppgift. Ett exempel på det som nämndes i Dokument Inifrån var att skura toaletten med en tandborste. Det är tydligt att det är en uppgift vars enda syfte är bestraffning, eftersom det inte är den mest effektiva rengörningsmetoden.

Ett argument som ledningen har för gratisarbetet är att man måste ”ställa upp”, för att visa sin hängivenhet till företaget, även om det går emot anställningskontraktet totalt. Anställda blir tillsagda att alltid svara i telefon och att sova med mobilen under kudden för att de alltid ska vara tillgängliga om det behövs personal. Med andra ord arbetar de ständigt under jour.
Antalet deltidsjobb har generellt sett minskat, men bland unga har de ökat drastiskt. Fasta jobb har ersatts av visstidsanställningar, och över hälften av alla unga som jobbar har bara visstidsanställning.
Bland unga i åldern 20-25 år har det under de senaste 20 åren funnits en massarbetslöshet. Därför tar många vilket jobb som helst, för att ha råd att betala hyran. Det är just därför företag som dessa framförallt anställer ungdomar; de behöver arbete och tar hellre ett jobb med dåliga arbetsförhållanden än att inte ha jobb alls. Och företagen vill ha billig arbetskraft. Unga anställda vågar ofta inte klaga på sina arbetsförhållanden, av rädsla för att få sparken.

Den nya generationen arbetare har inte tryggheten som den äldre generationen skaffat sig på arbetsmarknaden. Unga arbetare lever under en enorm press, både på arbetsmarknaden och på arbetsplatserna. Allt handlar om prestation, och presterar man inte tillräckligt blir man av med jobbet. Storföretag som McDonalds utnyttjar ungdomar brutalt för sina vinsters skull, och utan att behöva stå till svars.
Kapitalisterna kan idag härja fritt med arbetarna, eftersom det inte finns någon gräsrotsopposition inom facken. Facken gör inte mycket för arbetarna idag. Det som krävs är kämpande och demokratiska fackorganisationer, som ställer företagen mot väggen och tvingar dem att ge de anställda trygghet och mänskliga villkor på arbetsplatserna.
Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!