Dömda för våldtäkt på skolkamrat

2009-08-13 11:30:16
I våras blev två flickor sexuellt trakasserade och sedan blev den ena våldtagen av två killar i ett klassrum på Hammarkulleskolan. Den våldtag­na flickans kompis blev först tagen på brösten av en av killarna, och när den andra flickan kom för att försvara henne blev hon indragen till ett grupprum där våldtäkten ägde rum.

I slutet av juli föll domen mot killarna. Den ena fick 30 timmar ungdomstjänst för sexuellt ofredande och den andra sex månader sluten ungdomsvård för våldtäkt.
I domen som föll mot de båda killarna skriver Göteborgs tingsrätt: ”Det är inte ovanligt att killar på skolan tar tjejer på bröst och rumpa” och ”tingsrätten har fått intrycket av att beteendet varit så omfattande att det blivit normaliserat”.
Det här är en utveckling som Väg­ra Kallas Hora-kampanjen varnat för i flera år. Det är en situation som inte är specifik för Hammarkulleskolan utan som finns i hela landet. Faran med att sexuella trakasserier blivit så vanligt att lärare inte lägger märke till det och att ord som hora har blivit ett ord ”som inget betyder”, gör att man missar när någon far illa.

Att sexuella trakasserier har blivit normaliserat är redan det ett mycket allvarligt tecken. Redan 2005 gjorde Skolverket bedömningen att skolan bland annat behövde förbättra det förebyggande arbetet mot våld, mobbing och sexuella trakasserier. Enligt lag ska alla skolor jobba aktivt mot trakasserier, men detta blir omöjligt på grund av politikernas nedskärningar av lärare och personal. Elever på skolan vittnar om allvaret med trakasserierna som övergått från skälls­ord som fitta och hora till att killarna tar sig rätten att ta på tjejernas kroppar. Lärarna har heller inte tagit detta på allvar; ”han kanske gillar dig”.

Ordet hora betyder att en kvinnas kropp är till salu, att man bara kan ta för sig och sedan gå därifrån som om hon vore en vara. När tjejer kallas för hora i skolorna och i allmänhet gör det att gränsen mellan att skrika hora efter någon och att våldta henne inte blir så tydlig längre.
Det kan finnas tusen olika anledningar till varför en tjej blir kallad för hora. Det kan vara alltifrån att hon klär sig i annorlunda kläder, till att hon står för sin åsikt och sä­ger ifrån när hon blir illa behandlad. Eller om hon försvarar någon annan, som med fallet på Hammarkulleskolan.
Det finns tusentals tillfällen där killar tar sig rätten att trycka ner tjejer och göra vad de vill med dem. Elevkampanjen som driver kampanjen Vägra Kallas Hora har länge varnat för den negativa utvecklingen på skolorna i hela landet med sexuella trakasserier. Orsakerna finns i kvinnans underordnade ställning i samhället.

Ansvaret för den förvärrade utvecklingen vilar hos politiker, vars massiva nedskärningar resulterat i att ett minskat antal vuxna vistas på skolorna. På Hammarkulleskolan har elevstödjare försvunnit och antalet lärare minskat, vilket gör att färre vux­na vistas ute i korridorerna och um- gås med ungdomarna. Det finns då ingen som sätter gränser och killarna tar för sig. Hammarkulleskolan har under det senaste året haft 13 olika rektorer och 6 heltidsanställda lärare har dragits in för att spara pengar.
Under året har också Hammarkulleskolans elever fått flytta omkring i tillfälliga lokaler vilket ledde till en o­rolig miljö. Barn- och elevombudet Lars Arrhenius pekar på problemet som en arbetsmiljöfråga och att det är skolans ansvar att åtgärda situationen.

Men för att skolmiljön ska bli bättre krävs det resurser. Inte politiker som sitter och tar beslut om nedskärningar som spär på den oroliga stämningen på skolorna. Vad som krävs är att angripa kärnan i problemet, vilket är att det behövs fler anställda i skolan för att kunna lägga mer energi på genusfrågor och att motverka sexuella trakasserier. Det ska inte vara meningen att de lärare som har kvar jobbet på Hammarkulleskolan ska behöva skaffa sig ögon i nacken för att göra skolmiljön bättre.

Det är ett faktum att minskad lärartäthet leder till att tjejer i skolorna diskrimineras. Som lärare har man of­ta uppemot 30 elever att hjälpa, vilket kan leda till att tjejer hamnar i skymundan eller inte får göra sin röst hörd alls. I förlängningen kan det leda till att ännu värre diskriminering inte åtgärdas, och kanske till och med våldtäkt.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer Vägra Kallas Hora och manar nu till kamp inte bara mot sexuella trakasserier utan också mot nedskärningarna på skolan. Speciellt nu när 25 000 offentliga jobb i hela landet ska skäras bort, varav en stor del kommer att tas från skolorna. Blir så fallet kommer tjejernas situation att försämras och antalet fall av sexuella trakasserier att öka.
Vi kämpar för mer pengar till skolan, elevvårdande personal, högre lärartäthet för att kunna minska klass- storlekarna och tillgodose alla elevers behov.
Patricia Degerman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!