Dorotea ger inte upp kampen för sjukstugan

2012-08-30 13:42:48
I mer än 200 dagar har sjukstugan i Dorotea varit ockuperad och kampstämningen är fortfarande hög.

Jag kom till sjukstugan i Dorotea klockan 12 i torsdags (den 23 augus­ti). Jag blev varmt välkomnad av paret Hedberg som börjat sitt tvåtimmarspass. De bjöd på kaffe och kaka, sedan började de berätta om deras huvudfokus just nu, namninsamlingen.

Enligt Brynolf och Karin Hedberg går det hittills bra:
– Folk skriver bara på listorna, väldigt gör inte det, säger Karin.
Båda två är övertygade om att de kommer att få in de 22 000 namnen som krävs för att de ska bli en folkomröstning om nedskärningspaketet i länet som de har till och med den 5 december på sig att samla in.
Den kommande stora satsningen är att åka med en stor buss med folk till Skellefteå för att samla flera namn.
Gun Tegnalder, en annan av ock­upanterna, kommer in i sjukstugan och hoppar in i intervjun.
Alla tre är eniga om det ­fantastiska kamratskapet och positiviteten som finns bland ockupanterna; de berättar även att det aldrig sedan ockupationens början varit några konflikter bland deltagarna och att de har ­blivit som en familj.

Hela Dorotea stödjer upproret och hjälper till på olika sätt, de har bland annat fått datorer från ABF, fika från doroteaborna och madrasser från campingen.
Även kommunpolitikerna har uttryckt sitt stöd till ockupanterna, medan landstingets politiker är rädda för att komma till sjukstugan.
Karin visar mig pärmar med protokoll från alla möten som har hållits och scheman för bemanning av ockupationen; minst två personer ska alltid vara på plats dygnet runt.
På den fest som de anordnades på 200-dagarsjubiléet av ockupationen, den 16 augusti, deltog omkring 250 föräldrar och barn.

Lördagen den 1 september genom­för DoroteaUpproret en Tyst Ljusmanifestation.
– Vi vill skänka en tanke till alla som drabbats och kommer att drabbas av landstingets neddragningara inom vården säger Margareta Dahl­qvist, DoroteaUpproret.
Sara Lindelöf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!