”Dra tillbaka varslen eller avgå”

2009-05-06 12:37:37
Dagen efter att drygt 700 Volvoarbetare genomfört ett stormöte utanför Tuvefabrikens grindar kom Volvos vd Leif Johansson till fabriken för hålla informationsmötet. Johanssons syfte var att försöka stoppa Volvoarbetarna från att demonstrera samma dag. Men hans framträdande blev ett stort misslyckande. På eftermiddagen tågade 300 arbetare bakom kravet: ”Dra tillbaka varslen eller avgå”.

Volvoledningen sa att man kom till fabriken den 29 april för att ”Svara på frågor” och ”Ge så många som möjligt chans att delta”, men målet var in-get annat än att ta udden av vår plane- rade demonstration.
I en fullsatt möteshall slingrade sig Volvos vd Leif Johansson som en orm inför de frågor han fick rörande varsel och aktieutdelningar. Det var tydligt att han gått kurser i att ge ”icke­svar”.
Vreden och ilskan i lokalen gjorde att mötet kokade. Från golvet besluta­des det att ”Vi demonstrerar ändå”, vilket närmare 300 arbetare gjorde. Utanför AB Volvos huvudkontor skreks det ”4 miljarder är 10 000 jobb”, med adress till den stora aktieutdelningen.

Inför den stora mediabevakning­en vågade vd Leif Johansson inte län­gre möta oss arbetare. Det var väl lät- tare att stå uppe på en scen och ha oss nere sittande på golvet än att stå öga mot öga med oss som sliter ihop till aktieutdelningarna. När vi fick ve­ta att Leif Johansson inte vågat sig ut möttes detta av burop som hördes långa vägar.

Det var laddade känslor i demonstrationen från dem som vet att de hänger löst. Detta visar att lönesänkningar och att vi är tysta inte hjälper mot varsel. Vi var flera hundra som istället fick överlämna över 1 000 namnunderskrifter med krav på ”Dra tillbaka varsel eller avgå”.
Ett stöduttalande från IF Metall­klubben i Umeå drog ned applåder.
Nu måste vi gå vidare med större demonstrationer och aktioner.

Volvoarbetare Tuve

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!