Dubbelt så stor löneökning till toppdirektörerna

2013-05-02 08:57:31
Vd:arna i Stockholmsbörsens tio största bolag fick under 2012 löneökningar på i snitt 5,2 procent. Tillsammans har de nu en löneinkomst på över 100 miljoner kronor.

Topp-vd:arnas löneökning är dubbelt så stor, i procent, som arbetar­nas och tjänstemännens. I kronor handlar det om ett lönelyft på ­flera hundratusen. Det skriver Dagens Industri den 26 april.
De siffror som Dagens ­Industri redovisar gäller dock bara grundlönen. Om man dessutom inberäknar bonus och andra ersättningar blir toppdirektörernas totala årsinkomst betydligt högre än de 10 miljoner kronor de fick i snitt 2012.
Christian Clausen, Nordeas vd, kammade hem sammanlagt 17 miljoner kronor i fjol, vilket motsvarar en inkomst på ca 46 500 kronor om dagen.
Men ännu mer fick SEB-chefen Annika Falkengren. I fjol hade hon en totalinkomst – lön, bonus, förmåner plus styrelseuppdrag – på 18,5 miljoner kronor.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!