Dyrt och trångt i kollektivtrafiken

2015-05-07 15:31:01

foto: Stern / Wikimedia Commons
Nya protester planeras mot politikernas skeva prioritering av motorväg på bekostnad av kollektivtrafiken.

Högre priser, mer trängsel, färre avgångar och inställd utbyggnad. Detta väntar för Stockholms kollektivtrafikanter. Fler protester är på gång mot miljardrullningen till Förbifart Stockholm, pengar som hade behövts till att lossa SL:s ”nödbroms”, och för miljörättvisa.

Många vittnar om hur trängseln i tunnelbanan blir allt mer outhärdlig under rusningstimmarna. Mitt i Södermalm rapporterade den 21 april om hur småbarnsfamiljer tvingas att stå över flera avgångar på grund av att det inte finns plats. 

Tidningen uppger, med hänvisning till trafikförvaltningens färska utredning, att åtta av tio resenärer från den mest trängseldrabbade stationen, Medborgarplatsen, upplever att SL:s riktlinje för 2,1 passagerare per sittplats i tunnelbanan överskrids under morgonrusningen.

En tunnelbaneförare som vill vara anonym berättar för Offensiv att det är så trångt på perrongerna att det är omöjligt att se om någon står i vägen och riskerar att klämmas när dörrarna stängs.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) har aviserat stora besparingar för att täcka Storstockholms lokaltrafiks (SL) underskott.

Den 23 april rapporterade flera medier att landstingets revisorer är kritiska mot SL:s skenande kostnader för konsulter på 800 miljoner kronor om året. 40 av dessa miljoner anser revisorerna vara tvivelaktiga, skriver DN. Utöver höjda priser blir det indragna tunnelbane-, buss- och pendeltågsavgångar.

Detta i kombination med att Stockholm hör till de städer som växer allra snabbast i Europa kommer att skapa en outhärdlig situation i kollektivtrafiken. Betala mer och få mindre är att vänta, vilket kommer att innebära att fler väljer bilen.

Redan har en lokal protest ägt rum i Akalla mot att miljarder spenderas på bygget av motorvägen Förbifart Stockholm – vars lokala miljökonsekvenser i första hand drabbar fattigare områden – samtidigt som landstingspolitikerna drar ner på kollektivtrafiken.

Den 23 maj planeras en ny större protestdag i Järvaområdet. För mer information, se kommande nummer av Offensiv. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!