EDL-rasisterna mobiliserade bara 50

2012-08-10 19:12:27

foto: Ebba
EDL:s lilla islamofoba samling stod helt isolerad med bara de närmast sörjande, utan åhörare.

EDL:s manifestation i Stockholm, lördag 4 augusti, blev ett nytt fiasko för rasisterna. Trots stor satsning samlades bara 50 personer medan 700 deltog i motdemonstrationen.

Den rasistiska huliganorganisationen European Defence League, EDL, som massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik hyllar, hade valt att hålla sin ”stora internationella manifestation” samma dag som Prideparaden.
Deras huvudsakliga måltavla är islam men deras försök att använda hbt-personers utsatthet som slagträ mot alla muslimer slutade med en flopp. Deras tal dränktes av antirasistiska talkörer, vuvuzelor och Loreens Euphoria ur Stoppa EDL-nätverkets högtalare.

I lördags var motdemonstranterna för få i förhållande till polisens mobilisering för att kunna stoppa EDL:s manifestation. Det var ändå en styrkemanifestation att så många slöt upp med tanke på att allt skedde med kort varsel och att Prideparaden pågick samtidigt. Motdemonstrationen gjorde att EDL:s lilla samling stod helt isolerad, utan åhörare.

Under motdemonstrationens första timme talade bland andra en företrädare för Aktion Mot Deportation och Mattias Bernhardsson från Asylrörelsen i Stockholm. De underströk hur EDL är ett hot mot invandrare, hbt-personer, socialister och fackligt aktiva.
Fler och fler anslöt sig till motdemonstrationens andra timme. Polisen uppmanade då motdemonstranterna att backa från Vasagatan in på Norra Latins skolgård. Motdemonstrationens högtalaranläggning packades samtidigt ihop vilket försvårade sammanhållningen,
Istället började svartklädda och maskerade personer kasta knallskott, flaskor och stenar mot poliser och polishästar. Knallskotten skadade en polis och även ett par antirasister.
De maskerades aktioner, som inte var förankrade hos andra demonstranter, upplöste i praktiken demonstrationen och gav polisen en ursäkt att gå in med hästar och batonger. Många antirasister lämnade då demonstrationen.

Det är viktigt att aldrig låta rasister stå oemotsagda, att varje gång de dyker upp möta dem med stora protester och om möjligt stoppa deras samling.
Motdemonstrationen visar, liksom demonstrationen mot nazistmarschen i december då över tusen deltog, att antirasiströrelsen i Stockholm har starkt gensvar.
För att växa och få starkare förankring behövs ordentliga och politiskt förklarande kampanjer ute på arbetsplatser, skolor och fritidsgårdar, särskilt i förorterna. Ett viktigt exempel gavs i april när Rättvisepartiet Socialisterna samlade 1 000 göteborgare till Kortedala torg och omringade Nationaldemokraternas samling.

EDL misslyckades på nytt att lansera en svensk motsvarighet, SDL.
Kampen mot rasismen fortsätter och hänger ihop med kampen mot utvisningar och högerpolitik.

RS Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!