Efter 9/11 – en farligare värld

2016-09-14 10:36:38

foto: Talat Bhat


I söndags var det femton år sedan al-Qaidas fruktansvärda terrordåd i USA den 11 september 2001 (9/11). De blodiga attentaten dödade närmare 3 000 människor och kom att förändra världen. Som svar på attackerna inledde USA vad man benämnde som det globala kriget mot terrorismen. Afganistan blev USA-imperialismens första mål. 

Den 7 oktober 2001 inledde den USA-ledda krigskoalitionen kriget mot Afghanistan. I december samma år hade talibanerna, som hade gett det extrema reaktionära salafist-jihadistiska terrornätverket al-­Qaida en fristad, fördrivits från huvudstaden Kabul och USA kunde etablera sin regering i Afghanistan. Efter kriget mot Afghanistan, som fortfarande pågår, följde USA:s krig mot Irak 2003. 

De båda krigen var ett led i Bushadministrationens strävan att etablera en ny stabil världsordning där USA ensamt dikterade villkoren. Men istället för en ny stabil världsordning baserad på USA-imperialismens oinskränkta makt skapades en ny farligare och orosfylld värld präglad av växande klyftor, ökat socialt och nationellt förtryck, militarism och skärpta motsättningar mellan de imperialistiska makterna. 

Med terrorattentaten som ursäkt införde regeringarna världen över nya repressiva lagar för ökad kontroll och bevakning som begränsade de demokratiska fri- och rättigheterna. I skydd av ”kriget mot terrorismen” kunde regimer världen över gå i krig mot oppositionella och förtrycket stärktes. Miljoner oskyldiga har sedan dess fallit offer för det hårdnade förtrycket, samtidigt som terrordåden har blivit allt fler.  

Sedan 2001 har antalet terrordåd ökat sjufaldigt och antalet som faller offer för terror – döda och sårade – har under samma tid blivit fem gånger fler. Nästan en tredjedel som faller offer för dagens terror är fattiga oskyldiga, främst shiamuslimer, i Afghanistan och Irak. 

USA:s krig och ockupation av Irak födde den jihadistiska mördarorganisationen Islamiska staten (IS) som växte fram ur al-Qaida i Irak som i sin tur fick ett fotfäste i landet först efter USA:s ockupation. IS finns också i Afghanistan där talibanerna nu kontrollerar ett större område än någonsin sedan 2001.

Det blodiga sönderfallet i Irak efter 2003 fick efterverkningar i hela Mellanöstern, inte minst i Syrien där det dryga femåriga kriget har utvecklats till ett globalt krig via ombud.

Tvärtemot vad Bushjuntan hoppades har krigen mot Afghanistan och Irak påskyndat USA-imperialismens försvagning. Även om USA-imperialismen fortfarande är militärt starkare än andra makter utmanas dess ställning på alla kontinenter av andra makter. Detta jämsides med att de socialistiska idéerna, särskilt bland unga, möter ett allt större intresse i USA, vilket bland annat visades i det stöd som Bernie Sanders fick.

Det är i de socialistiska idéernas renässans och den globala kampen för att återuppbygga den socialistiska arbetarrörelsen som en ny värld fri från våld, terror och förtryck kan börja formas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!