Efter frigivningen: Bildt knyter närmare band med Etiopiens diktatur

2012-09-24 02:17:57
Martin Schibbye och Johan Persson reste till Etiopien, där regimen strider mot mänskliga rättigheter och där befolkningen helt saknar yttrandefrihet. Med flyktingar från Ogadenprovinsen färdas befolkningens historier om tortyr och övergrepp på kvinnor.

Martin Schibbye och Johan Persson såg en unik möjlighet till att själva åka ner och gräva i sanningen. De ville ta reda på om lokalbefolkningen drivs på flykt och utsätts för övergrepp för att ge plats åt oljebolag, som African Oil, vilket inte otippat ägs av Lundin Oil. Att ett svenskkopplat bolag går in i ett konfliktområde helt utan möjlig­het till granskning, gör det till en affär.
Enda vägen in för journalisterna var genom ONLF-gerillan (Ogaden National Liberation Front) som klassats som terrororganisation av regimen. Regimen har gripit och ­fängslat tusentals oppositionella för brott mot terrorlagen.

När Schibbye och Persson korsade gränsen greps de den 30 september 2011 i Ogadenöknen av etiopiska soldater. De besköts och tvingades ut i öknen där de med ett gevär i ryggen tvingades att berätta ”sanningen”.
De tvingades till att göra en propagandafilm där de bad om ursäkt och ”erkände” att de åkt in i landet med ONLF för att begå terrorhandlingar.
Bluffilmen iscensattes av den eti­opiska regimen för att säkra en fällande dom.

I 438 dagar var de fångar på Kalityfängelset. De kan vittna om tortyrliknande förhållanden där 200 fångar delade en cell med 120 platser, i en odör av avföring och kroppsvätskor. I SVT:s Uppdrag granskning special: Johan och Martin, som sändes den 13 september, berättar Martin Schibbyes fru med hans egna ord, nedkluddade på ett förbjudet brev som smugglats ut ur fängelset, om den ohållbara situationen ”… även om det är bedrövligt så är jag hellre levande och älskad och bedrövad, än död i öknen. Medfångar som varit här längre än jag säger att de hellre hade varit döda”.

Den 21 september 2011 fälldes journalisterna för olaga intrång i landet samt terrorbrott. Domen blev 11 års fängelse. Myndigheterna ville statuera ett exempel. Johan Persson själv säger att det sorgliga är att ingen vågar ta sig in för att rapportera från området, eftersom du riskerar att bli skjuten eller sitta 20 år i fängelse.
Den 10 september 2012 kom beskedet; Johan och Martin stod på frigivningslistan tillsammans med 1 900 andra som skulle benådas. Något som infaller i samband med etiopiska högtidsdagar. Under frigivandet trängde sig en medfånge fram ­under batongslag från vakter och sa: ”Johan och Martin, lova att berätta!”
Förhoppningsvis kan frigivningarna, just efter diktatorn Meles Zenawis död, leda till en starkare opposition och att kampen trappas upp  mot den etiopiska diktaturen och dess brutalitet.

Utrikesminister Carl Bildts så kallade tysta diplomati, har nu tagit  ett steg längre i samarbetet med Etiopien. Förmodligen innebär detta också att biståndet till landet kommer att öka. Etiopiens regering anser att bistånd inte ska gå till arbete för demo­krati och mänskliga rättigheter utan enbart till ekonomisk utveckling och ”kriget mot terrorismen”.
Något som Carl Bildt nu lobbar för att Sverige ska stödja.
Martin och Johan är två av många journalister som fängslats på falska grunder, men deras saga fick ett lyckligt slut.
Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan den 23 september 2001 utan rättegång. För honom finns ­bara hoppet om att vi en dag kan störta diktaturer och bygga en socialistisk värld där rätten att uttrycka sina åsikter är en självklarhet.

Caroline Holmgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!