Efter LO:s reträtt – kampen fortsätter

2013-01-17 13:08:36
LO-ledningen backar rejält från kongressbeslutet om att det är non-profit som ska gälla i välfärden.

”Med LO:s förslag förblir Sverige sannolikt också i fortsättningen det land i världen som minst reglerar vinstuttag i välfärden”, konstaterade Dagens Arena i en kommentar.
LO:s länge emotsedda utredning räcker inte för att stoppa de privata storvinsterna, men är tillräckligt för att reta upp Svenskt Näringsliv att fortsätta sin propaganda till försvar för privatiseringarna.

LO-toppen föreslår inte non-profit, vilket var LO-kongressens beslut i maj. Istället vill man införa en ny bolagsform inom välfärden, Samhällsföretag, som ska kunna ta ut begränsade vinster.

Dessutom håller LO:s förslag helt öppet för att kommuner och landsting ska kunna göra undantag och ”anlita aktiebolag samt tillåta högre vinstuttag”.
Utöver detta hyser förslaget stor tilltro till gamla och nya statliga organ att hålla koll på företagen i välfärdssektorn.
LO-förslaget är mer inriktat på att hålla fred på S-toppen och kanske även vårdföretagen än att ta strid mot riskkapitalisterna.
– Det här förslaget kommer inte att stoppa nya skandaler. Det tillfredsställer inte alls kraven från den stora majoritet som helt vill stoppa vinsterna, säger Arne Johansson i nätverket Välfärd utan vinst.
Kampen mot privatiseringarna inom äldreomsorgen, skolan och vården fortsätter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!