Efter miljardvinster – Volvo bantar jobb och produktion

2012-11-15 15:13:08
Varselvågen över västsvensk industri fortsätter. 260 bemanningsanställda på Volvo Lastvagnar i Göteborg får nu gå när tredje skiftet läggs ned.

Tuvefabriken anställde omkring 300 arbetare via bemanningsföretag för att öka produktionen i höstas. En majoritet av dem blir nu av med sina kontrakt.
För hela år 2011 blev lastbils- och busstillverkaren AB Volvos vinst ­före skatt 24,9 miljarder kronor, jämfört med 15,5 miljarder kronor år 2010.
År efter år har bolaget gjort miljardvinster, men nu ställer man 260 arbetare på bar backe när ­efterfrågan på den europeiska ­lastbilsmarknaden sjunker.
Genom att utnyttja bemanningsanställda kan Volvo hela tiden maximera vinster och satsa på anställning vid behov. De arbetare som skapar vinsterna sätts på bar backe när vinsterna sjunker.
Fast anställd personal kommer inte att beröras, men ilskan på golvet är stor.

– Det kom som en chock. Vissa anställningar gjordes för bara en månad sedan och nu tvingas de gå. Det finns inget långsiktigt tänkande, säger en bilarbetare till Offensiv.
Fackföreningarna måste rusta för strid. Arbetare i Sverige, Belgien och Frankrike har gemensamma intressen i kampen för jobben mot företagets vinstmaximerande policy.
Rättvisepartiet Socialisterna pekar på det orimliga i att arbetare som arbetar ihop de ofantliga vinstsummorna till företaget ställs på bar backe när marknaden sviktar samtidigt som aktieutdelningarna regnar över de rika.
Istället borde företaget satsa på sänkt arbetstid med bibehållen lön och utbildning. På så sätt skulle kompetensen behållas i företaget och jobben räddas. RS kräver också förbud mot bemanningsföretagen, fasta jobb åt alla och ett förstatligande av ­Volvo. På Volvo Lastvagnar har man tidiga­re utlyst massmöten och demonstra­tioner mot varsel, vilket även borde vara aktuellt nu.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!