Efter mordet på Pavlos Fyssas – masskamp mot nazistvåldet

2013-09-28 19:48:56


Det kallblodiga mordet på Pavlos Fyssas har följts av nästan dagliga mobiliseringar som tvingat nazistiska Gyllene Gryning att ställa in sina aktiviteter.

På kvällen den 18 september samlades tiotusentals antifascister från hela Pireus och Aten i Keratsini, en kommun i Greklands näst största stad Pireus med landets största hamn, för att uttrycka sin ilska över det kallblodiga mordet på rapparen och antirasisten Pavlos Fyssas.

Pavlos Fyssas var känd för sina tuffa antifascistiska låtar och ­vänsterprofil. Natten mot onsdag den 18 september  blev han attackerad av ligister från nazistiska Gyllene Gryning. Attacken genomfördes inför många vittnen och inför fyra beväpnade poliser som inte gjorde något för att förhindra det dödliga knivöverfallet. En av anhängarna till Gyllene Gryning greps efter mordet och uppges ha erkänt.

Pavlos Fyssas är den första infödda grekiska aktivist som har mördats av Gyllene Grynings anhängare. Fram till nu koncentrerade Gyllene Gryning sina attacker, många med dödlig utgång, på invandrare och flyktingar. Men sedan förra året har de börjat genomföra allt fler ­attacker mot vänsteraktivister och antifascister.
Pavlos Fyssas var en rappare och musiker, som skrev och sjöng mot nazism och rasism. Han var född, uppvuxen och bosatt i Keratsini, ett traditionellt arbetarområde i Pireus. Det var när han var på ett café i centrala stan för att titta på en fotbollsmatch som han blev igenkänd av ligister från Gyllene Gryning. På grund av sina texter och hållning hade Gyllene Gryning redan tidigare utsett honom till en måltavla. Efter igenkännandet började ligisterna att ringa och skicka sms för att kunna mobilisera det mordiska gäng som sedan samlades utanför caféet för att vänta till dess att Pavlos Fyssas kom ut.
Pavlos Fyssas och hans vänner kände att atmosfären blev laddad och beslöt sig för lämna caféet. När de kom ut möttes de av 30-40 ligister och Pavlos Fyssas knivhöggs i hjärtat. Knivhugget beskrevs av läkare som ”professionellt utfört”.

Två dagar innan detta brutala mord attackerades en grupp på 30 KKE-medlemmar (kommunistpartiet) av Gyllene Gryning när de var ute och satte upp affischer. De attackerades av uppemot 50 ligister som gick till angrepp med spikförsedda påkar. Nio fick föras till sjukhus, en av de skada­de var Metallfackets ordförande. Även denna attack skedde i ett av Pireus arbetarområden.
Mot bakgrund av vad som ­tidigare har skett var det bara en tidsfråga innan Gyllene Grynings attacker – utförda av medlemmar eller sympatisörer –  skulle resultera i mord på en vänsteraktivist. Det var också en tidsfråga innan de skulle genomföra attacker av detta slag för att återta förlorad mark efter den senaste tidens bakslag.

Efter att Gyllene Gryning gick starkt framåt i valen i maj och juni 2012 bildades en rad antifascistiska kommittéer som i många bostadsområden lyckades driva ut Gyllene Grynings våldsverkare. Nazisterna fick ställa in sina planerade marscher på grund av stora antifascistiska mobiliseringar.
I Chania på Kreta slängdes den lokala Gyllene Gryning-ledaren i havet av antifascister, vid ett annat tillfälle jagade flyktingar och invandrare bort nazistiska ligister.
KKE anses vara den bäst organiserade vänsterkraften, med många självuppoffrande militanta kämpar i sina led. Med attacken mot de 30 KKE-medlemmarna i ett av Pireus arbetarområden, som skadade nio  personer, ville Gyllene Gryning visa att på gatorna härskar nazisterna. Risken är därför stor att följden av nazisternas attacker mot KKE-medlem­marna leder till det som Gyllene Gryning eftersträvar – spridande av rädsla och demoralisering.
Sanningen är att de stora vänsterpartiernas ”djupa sömn” ger nazis­terna möjlighet att visa styrka.

Både KKE och Syriza (ett brett vänsterparti) underskattar det nazis­tiska hotet, det är som om det aldrig har funnits några lärdomar att dra av vad som hände under 1930-talet. Syriza har visserligen tagit några steg mot en större förståelse av hotets allvar och börjat genomföra antifascistiska kampanjer.
Men det som har gjorts är långt ifrån tillräckligt och i grunden handlar det om att Syrizas ledning uppmanar de lokala aktivisterna att vidta antifascistiska aktioner, ingen vägledning kommer från partiet ­centralt.
Det finns tyvärr heller ingen vänsterenhet i kampen mot fascismen. Inte bara KKE utan även Antarsya (den antikapitalistiska vänsteralliansen) vägrar att arbeta tillsammans med andra grupper/partier i kampen mot fascismen. Inte minst vägrar man att samarbeta med Syriza. Det finns ingen förståelse för att hela vänstern och alla arbetarorganisationer måste gå samman i en antifascistisk front. Inte heller tas det några verkliga steg för att bygga upp försvarskommittéer, trots att fascisterna vapentränar under täckmanteln av att man bedriver ”privat affärsverksamhet”.
Vänstern måste besvara nazistho­tet med en kamp inte bara mot re­geringen och Trojkan (EU, ECB och IMF) utan mot hela det ­kapitalistiska system som föder och göder fascismen.

Men trots de ”officiella” vänsterpartiernas (KKE och SRYZA) svaga agerande finns det tusentals antifascister som i allt fler städer organiserar kampanjer och bildar aktionskommittéer för att bekämpa fascismen. Efter mordet på Pavlos Fyssas kommer deras kamp att bli än mer beslutsam. Det finns goda skäl att tro att mordet kommer att bli en väckarklocka för många som fram till nu inte har insett hur farligt och allvarligt läget är i dagens Grekland.
Den bästa hyllning vi kan ge till Pavlos Frossas är att kämpa för det han var beredd att stå upp mot– det växande hotet från fascismen – och ta kamp för det han trodde på – ett socialistiskt samhälle. Pavlos Fyssas förlorade sitt liv i strid mot de som han aldrig böjde sig för – fascisterna.
Pavlos Fyssas kommer alltid att finnas med oss. Han kommer att vara med på våra banderoller i våra slagord.
Vi kommer att se till att han inte dog förgäves!

Andros Payiatsos
Xekinima (CWI Grekland)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!