Efter strejken – förbered för ny strid mot Norwegian

2015-03-11 13:24:23
Norwegianstrejken, där 700 piloter har strejkat och 800 kabinanställda i praktiken har varit lockoutade, avslutades på sin elfte dag den 10 mars. Offensiv återkommer i nästa nummer om innehållet i uppgörelsen. En sak står dock klart. Det kommer att behövas nya och större strejker för att stoppa Norwegians försök att knäcka facken.

Konflikten handlade om att Norwegian vill hacka sönder piloternas sammanhållning och tvinga dem att bli kontraktsanställda och därmed krossa facket och kollektivavtalen.

På den kapitalistiska flygmarknaden är konkurrensen knivskarp och bemanningsföretag är vanligt, som när Norwegian öppnade en bas i Finland 2011 men skrev avtal med ett estniskt bemanningsföretag med betydligt sämre villkor, eller som i Ryanairs fall med inhyrda frilanspiloter.
– Norwegians linje har skrämmande konsekvenser. I grund och botten angriper Kjos [Norwegians vd] hela det organiserade arbetslivet, säger Halvor Vatnar, en av pilotfacket Parats ledare till FriFagbeve-
gelse.
Norwegian slog fackföreningsrörelsen med häpnad genom att mitt i konflikten lansera tre dotterbolag som de försöker föra över piloternas anställningar till.

Det har funnits en kritik inom fackföreningsrörelsen mot att strejkbryteriet inte har besvarats.
Finsk fackföreningsrörelse genomförde dock en sympatistrejk den 8 mars och danska Serviceförbundet har varslat om sympatiåtgärder. Men de fackliga centralorganisationerna LO och YS i Norge lät arbetare som sköter catering och bränsle arbeta.
För sent, samma dag som strejken avslutades, manade Nordiska Transportarbetarfederationen sina medlemsförbund, med 360 000 medlemmar, att varsla om sympatistrejker för att besvara strejkbryteriet.
Tidningen Klassekampen noterar att till och med den svenske statsministern Stefan Löfven fördömer strejkbryteriet, samtidigt som socialdemokratiska AP:s ledare Dag Terje säger att man inte kommenterar pågående förhandlingar. Självklart är frågan politisk.

Att Norwegian tog sig denna ton beror säkert på att företaget är understött just av den mörkblå FrP-Høyreregeringen som bland många attacker har lanserat en plan för att ändra arbetsmiljölagen, vilket äv-en det skulle osäkra arbetsmarknaden, precis vad piloterna nu strejkar emot.
Den 28 januari strejkade 1,5 miljoner arbetare emot försämringar i arbetsmiljölagen, har AP glömt det?

Det finns även paralleller till konflikten i norska hamnar.
På Risavikaterminalen utanför Stavanger har norska Transportarbetarförbundet haft blockad och strejk sedan hösten 2013 för att stoppa arbetsgivarnas planer på att låta sjömännen ta över stuveriarbetet från hamnarbetarna.
Arbetsgivarna vägrar att teckna kollektivavtal som garanterar hamnarbetarna arbete och i över ett år har hamnarna i Tromsø och Mosjøen varit ute i sympatiåtgärder.
Ett problem har varit att strejkbrytare inte har stoppats. Nu ser det ut att kunna tecknas ett ramavtal.
Häromdagen avslöjade The Sunday Times att Norwegian ligger bakom det nya brittiska flygbolaget Westforce Aviation och det spekuleras nu om att Norwegians plan är att flyga under brittisk flagg och då kunna använda sig av de sämre brittiska arbetsvilkoren.
De norska piloterna har fått stöduttalanden från hela världen. En av dem som aktivt stödjer strejken är trubaduren Mikael Wiehe. Han pekar på att Bjørn Kjos har en förmögenhet på tre miljarder kronor, som nu minskar då Norwegian går dåligt. Men har är fortfarande miljardär.
– Jag tror att denna kamp mellan fackföreningskrossaren Bjørn Kjos och piloterna är viktig för hela Europas framtid. Om piloterna förlorar denna kamp så förlorar alla arbetande människor i Europa mot den framstormande kapitalismen, säger Mikael Wiehe i FriFag-bevegelse.

Dagens Nyheter skrev den 10 mars ”Med blickarna fastnaglade vid varandras kostnader flyger Rickard Gustafson och Bjørn Kjos just nu vinge vid vinge i en spiral mot marken”, syftande på SAS och Norwegians kapplöpning mot botten. SAS-chefen Rickard Gustafson har sagt upp piloternas avtal för att få dem att jobba mer ”flexibelt”.  ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!