Efter strejken – lagerarbetarna på Lagena fortsätter kampen

2009-06-24 11:40:02
Efter en fyra dagars ”vild” strejk på Lagena i Jordbro beslutade lagerarbetarna un­der torsdagen innan midsommarafton att återgå till arbe- tet måndagen därpå. Kampen för att stoppa företagets varsel av 33 fast anställda har pågått i över en månad.

– Nu känner nästan hela Sverige till vår kamp och vad Lagena gör mot si­na anställda, vi har nått ett viktigt mål med strejken, säger Jessica Moya och går igenom allt stöd som kommit in från arbetare och fackklubbar från norr till söder.
Den vilda strejken avslutades med flaggan i topp. Samtidigt som de strejkande återgår till arbetet uppmanar man företaget att dra tillbaka en stämning till Arbetsdomstolen med hot om höga strejkböter.
I stämningen krävs de strejkande på 3 000 kronor var. Skandalöst nog har de pekat ut tre av arbetarna som ”ledare för strejken” och kräver dem på 5 000 kronor var.
– Strejken var ett kollektivt beslut som vi alla står bakom, kontrar Christer Hellström som strejkat med sina kamrater.
– Om jag måste säljer jag huset för att få pengar till strejkkassan, stämde Christer i med på ett möte.
Solidariteten och kampandan är utan tvekan stor.

När tidningen Lag &Avtal frågade Lagenas VD om AD-stämningen ska dras tillbaka nu när arbetarna ­gått tillbaka till jobbet blev svaret nej.
– Nej, inte som läget är just nu. Vi följer rekommendationerna från Svensk Handel, säger Per Öhagen.
Att stämningen inte dras tillbaka kan bero på att man vill statuera exempel, men också på att det finns en press från andra arbetsgivare, inte minst Svensk Handel. Men samtidigt får arbetsgivarna räkna med att frågan blir långvarig och att kampen om att försvara LAS blir en valfråga.
Kampanjen kommer att fortsätta under hela varseltiden och så länge hotet från AD hänger i luften. Strejken har varat längre än de flesta ”vil­da” strejker, vilket understryker Lage- naarbetarnas starka sammanhållning.
– Vi bestämmer när vi går ut i strejk och vi bestämmer när vi går tillbaka, konstaterade Matti Holopainen under ett möte utanför Lagena.
Arbetsgivarna har försökt villkora att arbetarna skulle släppas in på arbetsplatsen en och en efter ett ”litet samtal” med personalchefen.
Men på måndag morgon samlades arbetarna utanför och gick in i ­samlad trupp. Den f d klubbordföranden Patrik Olofsson gick igenom om hur de skulle agera väl inne på jobbet.
– När vi går in är det strejkbrytar­na som är i minoritet. Vi håller huvudet högt. Vi vägrar att gå till chefen själva, vi går i grupp.
De individuella samtalen med arbetsgivaren varade endast i ett par minuter och i närvaro av fackliga om- bud.

Varslen på Lagena har inte dragits tillbaka. Strejken har dock haft en en­orm betydelse för arbetare och för stridsviljan i hela landet.
Under förra veckan skyndade sig en arbetsgivare i Stockholm, som tidi-gare vägrat teckna kollektivavtal, att ovillkorligen få teckna ett avtal med Handels.
Företag som vill byta ut fast anställda mot uthyrd personal kommer att tvingas tänka efter om det är värt risken, med Lagenaarbetarnas exempel i färskt minne.
– Lagenaarbetarnas kamp gäller alla arbetare vars jobb hotas och är ett exempel för vad som måste göras. Nu måste Lagenaarbetarna få allt stöd även i fortsättningen, säger Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot i Haninge, Mattias Bernhardsson, som har deltagit i stödarbetet ute på industriområdet från dagen då strejken startade.
Under sommaren kommer de strejkande att besöka arbetsplatser och möten runtom i landet för att berätta om kampen på Lagena.
Kräv att ditt fack stödjer kampen på Lagena.
Samla in pengar till strejkkassan på din arbetsplats och ge ett bidrag själv.
Sätt in pengarna på klubbens PlusGirokonto 13 44 56-3.
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!