Efter Trumps vårdfiasko – het protestvår

2017-03-29 13:09:52

foto: Flickr, Giyn Lowe
Kampen trappas upp för en allmän sjukförsäkring. På 1 maj blir det strejker mot Trump.

Donald Trumps misslyckande med att riva upp och ersätta Obamas sjukvårdslag Obamacare, trots stor majoritet för Republikanerna i kongressen, är det hittills största prestigenederlaget för hans image som oövervinnerlig fixare, vilket på alla sätt kommer att sporra de fortsatta protesterna.
– Ingen visste att sjukvård kan vara så komplicerat, klagade han plötsligt, bara för att tre veckor senare tvingas ge upp.

Efter att i sju år ha kampanjat för att upphäva Obamacare stupade Republikanerna på den omöjliga uppgiften att förena försäkrings-, läkemedels- och vårdbolagens vinstkrav med en marknadsbaserad lösning som de flesta av konsumenterna skulle ha råd med.
Medan mer ”moderata” republikaner börjat oroa sig för ett katastrofalt kongressval 2018 avspisades Paul Ryans (kongressens talman) lagförslag föraktfullt av republikanernas Tea Party-höger som ett otillräckligt ”Obamacare Light”. Till fiaskot bidrog också att den mäktiga lobbyorganisation som leds av miljärdärbröderna Koch hotade med att dra undan sitt ekonomiska stöd till de republikaner som gav sitt stöd till en halvmesyr som Ryancare/Trumpcare.

USA:s sjuksköterskefack National Nurses United hör till dem som jublar över Trumps fiasko.
– Den föreslagna lagen var ett skamligt försök att genomföra en massiv skattesänkning för de rikaste amerikanerna och stora företag under täckmantel av en hälso- och sjukvårds-”reform” samtidigt som den skulle eliminera skyddet för tiotals miljoner människor, säger NNU:s verkställande direktör RoseAnn DeMoro.
– Ryans vårdlag var en krigsförklaring mot vårt eget folk, på uppdrag av elitens elit. Den enda ’hälsan’ i detta lagförslag var för företagens vinster och miljardärernas bankkonton.
Men sjukvårdsfacket passar också på att kritisera Demokraterna som medansvariga.
– Mycket av kritiken mot ACA (Affordable Care Act, eller Obamacare) är faktiskt riktig. Trots alla förbättringar, främst utbyggnaden av Medicaid och tillslag mot missbruket från vissa försäkringsbolag, betydde även ACA att 28 miljoner fortfarande saknar sjukförsäkring, medan miljontals fler kämpar med obetalbara vårdräkningar och eskalerande kostnader utom räckhåll.
Republikanernas alternativ till Obamacare – the American Health Care Act (AHCA) – skulle resultera i 24 miljoner färre försäkrade år 2026 och totalt över 50 miljoner oförsäkrade enligt en studie av kongressens budgetkontor (CBO). Rapporten visade också att försäkringspremierna skulle gå upp med 15-20 procent under 2018-2019 och för en del av de äldsta och fattigaste med minst 750 procent.
AHCA som alternativt har kallats Trumpcare eller Ryancare skulle också innebära en straffavgift på 30 procent under det första året för den som varit oförsäkrad och går in i en försäkring. Dessutom skulle försäkringsbolagen kunna ta ut fem gånger högre avgifter från äldre människor än från yngre, medan de i Obamacare får nöja sig med att kunna ta ut tre gånger så höga avgifter av äldre. Skatterabatter skulle främst baseras på ålder, medan subventioner för låginkomsttagare skulle dras in till år 2020.
Samtidigt skulle lagförslaget innebära att de 400 rikaste hushållen skulle få en genomsnittlig skattelättnad på 7 miljoner dollar (62 miljoner kr) var, medan uppemot 20 miljoner fattiga arbetare skulle drabbas av en katastrofal vårdsituation efter mycket stora federala vårdnedskärningar. Detta vore en massiv omfördelning av rikedom till de rikaste 0,01 procenten.
AHCA skulle också ta bort den skyldighet som regeringen har i det nuvarande systemet Medicaid att finansiera delstaternas vård av personer med missbruk eller psykisk ohälsa. Republikanerna har också velat ersätta den federala statliga finansieringen med generella klumpsummor till delstaterna, vilket vore att bädda för en degradering av Medicaid som ett steg mot att privatisera hela sjukförsäkrings- och pensionssystemet.

Republikanernas lagförslag har inte bara mött starka motreaktioner från sjukvårdsfack och pensio-
närsorganisationer utan till och med från sjukhus som räknar med att få fler patienter som inte kommer att kunna betala för sig.
De massiva uppslutningen till mer än 100 stora protestmöten i stadshus från kust till kust i USA som organiserats av Bernie Sanders och hans rörelse Our Revolution har demonstrerat den utbredda ilska och fruktan som finns bland miljoner människor som riskerar att bli av med sin sjukförsäkring.
Bernie Sanders lovar nu att lägga fram ett nytt förslag om en allmän sjukvårdsförsäkring enligt kanadensisk modell, som med all säkerhet kommer att stödjas av en folklig majoritet trots att det inte ens lär få stöd av Demokraterna i kongressen.

Donald Trumps vårdfiasko innebär dock att hans fortsatta agenda med nya stora skattesänkningar för bolag och de rika och stora infrastrukturprojekt nu kompliceras av såväl uteblivna vårdnedskärningar som av presidentens undergrävda auktoritet. För vårens fortsatta protester mot hans utvisningspolitik, en stor klimatmarsch mot Washington den 29 april (föregått av en marsch av vetenskapsmän den 22 april) och framförallt de växande förberedelserna för rekordstora strejker och demonstrationer 1 maj är detta bästa möjliga avstamp. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!