Egyptens militär vill splittra kampen

2011-10-16 15:43:39
Revolutionen i Egypten utmanas hela tiden av kontrarevolutionen. Militärens blodiga attack på kopternas fredliga demonstration i söndags understryker farorna.

24 personer dödades på söndagen. Många dödades när militär­fordon körde rakt in i demonstrationen och av militärens kulor. Över 500 personer skadades.
10 000-tals deltog i begravningståget på måndag kväll. Böneropen varvades med slagord som ”Ner med militärstyret” och ”Folket vill störta fältmarsalken”, d v s Hussein Tantawi, som ­leder det militärråd (Scaf) som tog över sedan Mubarak störtats i februari.

Demonstrationen på söndagen riktades mot att en koptisk kyrka attackerats av styrkor som antingen tillhörde militären eller islamister. Kopterna är de kristna i Egypten, men även muslimer deltog i demonstrationen. Ankla­gelserna mot militären grundar sig på att militärrådet vill splittra kristna och muslimer för att på så sätt stärka sitt grepp. Det liknar bombattacken mot den koptiska kyrkan i Alexandria i januari, under revolutionens första stadium. Den gången misslyckades splittringsförsöket.
Söndagsdemonstrationen var på väg till tv-högkvarteret i Kairo när militären gick till attack. Först med tårgas och batonger, sedan med skjutvapen och fordon. När en del av demonstrationen lyckades samla sig för att gå därifrån till Tahrirtorget attackerades de av slagskämpar och säkerhetsstyrkor. Demonstranterna försva­rade sig och ropade ”Muslimer och kristna – enighet”.
Tv-kanaler som sände från militärens anfall på demonstranterna stormades av militär som stoppade sändningarna. Den statliga tv-kanalen användes samtidigt för att smutskasta demonstranterna och kristna.
Det är ingen tvekan om att militärstyret vill använda religiös splittring för att försöka stoppa den senaste tidens våg av nya strejker och protester. Industriarbetare, lärare och bussförare har varit i strejk för bättre villkor. De har också rest politiska krav på att militären måste avgå.
Arbetare och ungdomar ser att revolutionen är långt ifrån fullbordad. Mubarak störtades, men statsapparaten och ­kapitalisterna finns kvar. Uppmaningar till en andra revolution blir allt vanligare.
Detta skrämmer makthavarna och får dem att agera. ”– Det inträffade är en kontrarevolution, ledd av armén och syftande till att hålla dem själva kvar vid ­makten, säger Madiha Doss, sekulär kopt, akademiker och medlem av ett nystartat socialdemokratiskt parti”, rapporterar Svenska Dagbladet.
Militären har stöd av de borgerliga partierna som vill ha ”ordning” och har därför accepterat att rådet sitter kvar även nästa år. I detta ingår också ett förbud mot strejker. Det ger också grönt ljus till de summariska rättegångar som regimen använder – 12 000 personer har dömts sedan i fe­bruari.
Både i Egypten och internationellt används nu söndagens dödsfall för att vädja om lugn. Militärstyret, som har stöd från USA och EU, varnade efter måndagens begravningar att nya demonstrationer skulle bemötas lika hårt.
Massorna och i synnerhet arbetarklassen i Egypten visade upp en enorm styrka under revolutionsveckorna i ­januari-februari. Det är denna kraft som håller tillbaka kontrarevolutionen och som har möjlighet att gå vidare. Att revolutionen tvingas till andhämt­ning och att det i början fanns förhoppningar om militären är o­undvikligt. Särskilt som det ännu saknas ett socialistiskt arbetarparti med massförankring, som kan bemöta både propaganda och fysiska attacker som en del av kampen för ett program som gör slut på både militärens makt och den kapitalistiska utsugningen.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!