Elektrikerna vann i första ronden

2013-03-27 17:23:41
Det blir ingen storkonflikt för Elektrikerförbundets medlemmar sedan el-arbetsgivarna i EIO (Elektriska Installatörsorganisationen) har dragit tillbaka sin uppsägning av Inkasseringsavtalet och båda parter därför har dragit tillbaka sina varsel om strejker och lockouter av sammanlagt uppåt 5 000 elektriker, varav 2 500 från den 1 april.

EIO:s reträtt är utan tvekan en klar seger i en fråga där Elektrikerförbundet (SEF) visat att det inte ­tänkte vika ner sig.
– Vår position är stärkt. Jag är mycket nöjd. Nu kan vi i lugn och ro förhandla om det vi ska, medlemmarnas löner och villkor, säger också SEF:s förhandlingschef Ronny Wenngren.
– Steg ett är färdigt, å nu väntar resten. Det var nog en riktig missräkning från EIO att de trodde att de kunde vinna en fajt med oss elektriker, kommenterar elektrikern Lars-Olov Nilsson på Imtech Arvika på Elektrikernas hemsida.

Tvisten om Inkasseringsavtalet som i 45 år har reglerat arbetsgivarnas ansvar för inbetalningen av fackavgifterna och 0,5 procent av lönesumman i ackordskontrollavgifter till facket genom ett avdrag på lönen är därmed löst – och lämnar terrängen öppen för fortsatta förhand­lingar om löner och villkor i ett nytt installationsavtal.

– Vi uppfattar det som en attack mot kollektivavtalsmodellen och hela vårt lönesystem, hade Elektrikerförbundets avtalssekreterare Ronny Wenngren tidigare förklarat strejkvarslet i ett pressmeddelande.
Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv gratulerar Elektrikerförbundet och uppmanar hela fackföre­ningsrörelsen att uppvisa samma fasthet i de fortsatta avtalsförhandlingarna.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!